Tuorlan planetaario

Ohjelmisto

Ryhmät voivat valita vapaasti mitä tahansa listan elokuvista. Tavallisisssa yleisöesityksissä mukana on joitain listan elokuvia ja ohjelmisto muuttuu säännöllisin väliajoin. Uusia elokuvia hankitaan muutaman kerran vuoden aikana.
Elokuvia ei suositella alle 3-vuotiaille!

Planetaarioesityksistä on saatavilla myös muita kieliversioita (englanti, ruotsi ja venäjä). Ota yhteyttä, jos haluat näistä tarkempaa tietoa.

Revontulet - taivaan ihmeet (UUTUUS)

Talven 2019 uutuuselokuva 'Revontulet - taivaan ihmeet' tuo silmiemme eteen upean revontulinäytelmän erityiseltä illalta Kanadasta. Upean revontulinäytelmän lisäksi esityksessä kuvataan erityyppisten revontuli-ilmiöiden syntymekanismeja ja revontulien osuutta eri kansojen kertomusperinteessä. Esitys etenee rauhallisesti ja soveltuu hyvin kaikenikäisille.

Suomenkielinen selostus: lukija Rasmus Rantanen ja käännös Jenni Saarinen, Ainu Linden ja Pasi Nurmi

Elokuvan kesto on 28 min.
Sopii hyvin kaikenikäisille.


Revontulet - taivaan ihmeet

Valon matka

Kesän 2018 uutuuselokuvamme Valon Matka kertoo valon synnystä kaukaisessa tähdessä ja sen matkasta avaruuden läpi verkkokalvollemme. Elokuva esittelee maailmankaikkeuden kiehtovia ilmiöitä, jotka synnyttävät valon ja tarjoaa kurkistuksen silmän ja aivojemme toimintaan, joka mahdollistaa sen, että näemme tähtien synnyttämän valon.

Suomenkielinen selostus: lukija Katja Puutio ja käännös Elina Lindfors

Elokuvan kesto on 26 min.
Sopii hyvin koululaisryhmille ja heidän perheilleen.


Valon matka

Jäiset maailmat

Jäiset maailmat on opetuksellinen esitys Aurinkokunnan jäisistä maailmoista ja erityisesti Maan napa-alueiden jäätiköistä. Nämä alueet ovat erityisen kiehtovia ja ilmaston kannalta herkkiä alueita. Elokuvassa esitellään napa-alueiden pitkän aikavälin muutoksia ja kerrotaan niiden yhteydestä ilmastonmuutokseen. Aurinkokunnan ulko-osissa valta-asemassa ovat jäiset maailmat, joissa elokuvan aikana myös vieraillaan.

Suomenkielinen selostus: lukija Esko Gardner ja käännös Hannu Karttunen

Elokuvan kesto on 25 min.
Sopii hyvin koululaisryhmille ja on opetuspainotteinen.


Jäiset maailmat

Pimeän aineen metsästys

Mitä pimeä aine on? Miten sitä nykyään etsitään? Tässä esityksessa saat vastauksen näihin ja moniin muihin nykytieteen keskeisiin kysymyksiin. Elokuva esittelee vaikeita aiheita loistavalla visuaalisuudella ja tarinan kerronnalla.

Suomenkielinen selostus: lukija Pasi Nurmi ja käännös Hannu Karttunen

Elokuvan kesto on 26 min.
Sopii hyvin erityisesti lukiolaisille ja on opetuspainotteinen. Elokuva ei sovi alle kouluikäisille.


Phantom of the Universe

Tähtikeikka

Rosvojen yöllinen keikka saa yllättävän käänteen, kun katse kohdistuukin tähtitaivaan ihmeisiin. Tähtikeikka kertoo piirrettyjen animaatioiden ja videoiden avulla tähtien elämästä ja kehityksestä. Elokuva on Tuorlan planetaarion omaa tuotantoa ja on tehty yhdessä Turun AMK:n kanssa. Elokuvan julkaisuvuosi on 2016.

Rooleissa: Riikka Koskinen, Markus Harjula, Jouni Röyskö, Valtteri Haliseva, Pentti Kallio

Elokuvan kesto on 22 min.
Suosittelemme erityisesti perheen pienimmille (alkaen 5v)


Tähtikeikka

Tuntemattoman rajoilla

Muutaman viime vuoden aikana tietämyksemme Aurinkokunnasta on mennyt suuren harppauksen eteenpäin. Tässä upeassa ohjelmassa kerrotaan näistä uusimmista jännittävistä löydöistä ja tarkastellaan Maapallon yhteyttä sitä ympäröivään avaruuteen. Vieraile komeetalla, astroidilla ja lennä aivan Pluton vierestä. Koet elävästi mitä ihmeellisyyksiä Aurinkokunnastamme on löytynyt. Elokuvan julkaisuvuosi on 2016.

Suomenkielinen selostus; lukija Tiia Nurmilaakso

Elokuvan kesto on 24 min ja julkaisuvuosi on 2016.
Emme suosittele alle kouluikäisille

KATSO TRAILERI (Edge of Darkness)

Tuntemattoman rajoilla

Katse äärettömyyteen

Elokuva alkaa Galilein ensimmäisistä kaukoputki havainnoista ja päättyy Mars tutkimuksen uusimpiin suunnitelmiin. Ohjelmassa kerrotaan nykypäivän tähtitieteen tutkimuksesta ja uusimmista tuloksista kiehtovalla tavalla. Elokuva on Euroopan avaruusjärjestön ESA:n tuottama. Elokuva soveltuu erityisesti tähtitieteen tutkimuksesta kiinnostuneille harrastajille.

Suomenkielinen selostus; lukijat Juhani Kakko, Jere Hultin, Jouni Röyskö, Aleksi Kumpula, Ines Kakkonen

Elokuvan kesto on 50 min.

KATSO TRAILERI (Edge of the universe)

Katse äärettömyyteen

Veden kosminen seikkailu

ESO:n 50-vuotis juhlavuoden kunniaksi tehty veden synnystä kertova ajankohtainen elokuva. Elokuvassa kerrotaan veden tarina ja siten myös sinun tarinasi.

Suomenkielinen selostus; lukijat Nunu Ahtiainen ja Jussi Ellilä.

Elokuvan kesto on 25 min.

KATSO TRAILERI (Water a cosmic adventure)

Veden kosminen seikkailu

Tähtien salatut elämät

Elokuvassa kurkistetaan tähtien salattuun elämään, niiden syntyyn ja kehitykseen tähtitieteen uusimpien tulosten saattelemana.

Suomenkielinen selostus; lukija Marja Vaiste.

Elokuvan kesto on 28 min.

KATSO TRAILERI (Secret lives of stars)

Tähtien salatut elämät

Uhat avaruudesta

Avaruudessa piilee erilaisia uhkatekijöitä Maapallon tulevaisuudelle, joita elokuvassa tarkastellaan. Tämä on todellinen avaruuden jännitysnäytelmä!

Suomenkielinen selostus; lukija Esko Gardner.

Elokuvan kesto on 27 min.
Emme suosittele alle kouluikäisille

KATSO TRAILERI (Violent universe)

ViolentUniversePoster.jpg

Auringon salaisuudet

Elokuvassa Auringon synty, toiminta ja tulevaisuus tuodaan esille tavalla, jonka jälkeen tuskin enää katsot Aurinkoa aivan samoin kuin ennen.

Suomenkielinen selostus; lukija Pasi Nurmi.

Elokuvan kesto on 26 min.

KATSO TRAILERI (Secrets of the Sun)

Auringon salaisuudet

Mustat aukot, matka äärettömyyteen

Mustat aukot ovat eräitä maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä ja kiehtovat niin tutkijoiden kuin maallikoidenkin mielikuvitusta.

Tutustumme niihin nyt visuaalisesti upean elokuvan kautta. Planetaariossa yleisö pääsee kokemaan jotakin tosielämässä mahdotonta: millaista on syöksyä mustan aukon vastustamattomaan kitaan.

Suomenkielinen selostus; lukija Topi Nurmilaakso.

Elokuvan kesto on 23 min.
Emme suosittele alle kouluikäisille

KATSO TRAILERI (Black hole)

Mustat aukot

Seitsemän ihmettä

Elokuvassa esitellään antiikin ajan 7 ihmettä upeana animaationa, minkä jälkeen katsojan ylle tuodaan vastaava kooste avaruuden mittaamattomista syövereistä löydetyistä henkeäsalpaavan upeista näkymistä. Useiden ryhmien ykkössuosikki!

Suomenkielinen selostus; lukija Pirjo Peltoniemi.

Elokuvan kesto on 33 min.

KATSO TRAILERI (Seven wonders)

Seitsemän ihmettä

Universumin ihmeet

Hubblen avaruusteleskooppi vie sinut matkalle halki ajan ja avaruuden aina kosmoksen alkuun asti. Matkalla näet kuinka galaksit ja muut kosmiset rakenteet ovat muodostuneet. Matka päättyy huikeaan lentoon oman aurinkokuntamme läpi.

Suomenkielinen selostus; lukija Aimo Sillanpää.

Elokuvan kesto on 23 min.

KATSO TRAILERI (Wonders of the universe)

Universumin ihmeet

Joulutähden mysteeri

Matkaa kanssamme ajassa 2000 vuotta taaksepäin selvittämään millaiset tähtitieteelliset ilmiöt saattoivat olla niin merkittäviä, että niistä syntyi mahtava myytti yhteydestä messiaan syntymään. Elokuva sopii oikein hyvin kaikenikäisille. Esitys on ohjelmistossa joulun aikaan.

Suomenkielinen selostus; lukijat Sari Sarelius ja Jouko Vähä-Koskela.

Elokuvan kesto on 31 min.

KATSO TRAILERI (Mystery of the Christmas star)

Joulutähden mysteeri

Muut tuotteet

Opastettu observatoriokierros

Kierros on ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa observatorion yleisöltä suljettujen ovien taakse. Noin 30 minuutin opastetulla kierroksella observatoriomäellä kerrotaan Tuorlan observatorion alueesta ja tutkimuksesta sekä vieraillaan Suomen suurimmalla kaukoputkella. Lisäksi käydään kallioluolastossa ja peilihiomossa. Teleskoopeilla ei järjestetä tähtinäytöstä.

Suomenkielinen selostus.

Esityksen kesto on noin 30 min.


Tähtitiede-esitelmä

Esitelmässä kerrotaan tähtitieteen tärkeimmistä ilmiöistä ja taivaan kohteista, joita tähtitieteilijät tutkivat. Esitelmän sisältö voidaan myös miettiä yhdessä tarpeen mukaan.

Suomenkielinen tai englanninkielinen esitelmä.

Esityksen kesto 30-60 min.


Räätälöidyt palvelut

Tuorlan alue on erinomainen kohde sekä matkailijalle että kokous- tai huvitapahtumien järjestäjille. Planetaarion lisäksi observatoriolla voi tutustua tähtitieteen tutkimukseen ja tutkimuslaitteisiin, sekä kuulla mielenkiintoisia esitelmiä tähtitieteellisistä aiheista.


Tuorlan Majatalo, kävelymatkan päässä observatoriosta, tarjoaa ravitsemus- ja majoituspalveluita sekä vuokraa pienempiä neuvotteluhuoneita ja suurempaa auditoriota kokouskäyttöön. Muita vieressä olevia kohteita ovat ammattiopisto Livia, sekä floristiikkatalo ja puutarhamuseo.


http://www.facebook.com/planetaario

Copyright © 2018 www.plane.fi