kotisivu
hakemisto
kartat
kohteet
teoriaa
asteroidit

Kirkwoodin aukot

Valtaosa asteroideista liikkuu Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Niiden ratojen koot eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Erityisesti Jupiterin aiheuttamat häiriöt vaikuttavat niiden liikkeisiin ja poistavat ne radoilta, joilla asteroidin ja Jupiterin kiertoaikojen suhde olisi yksinkertainen murtoluku. Nämä harventumat tunnetaan Kirkwoodin aukkoina.

Ylläoleva kuva esittää 6000 asteroidin ratojen isoakselien puolikkaiden jakaumaa. Jupiterin kiertoaika Auringon ympäri on 11.8565 vuotta. Esimerkiksi sen neljäsosa on 2.964 vuotta. Keplerin kolmannen lain avulla voimme laskea, että vastaava isoakselin puolikas on

a = P2/3 = 2.9642/3=2.06 AU.

Kutn kuvasta näemme, tällä etäisyydellä asteroideja ei ole juuri lainkaan.

Kun asteroidin liike on tällä tavalla resonanssissa Jupiterin kanssa, Jupiterin aiheuttamat häiriöt toistuvat aina samanlaisina säännöllisin väliajoin. Useimmiten tämä aiheuttaa asterodin siirtymisen pois resonanssissa olevalta radalta. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan näin suoraviivainen. Esimerkiksi noin 4 AU:n etäisyydellä kiertoaika on 2/3 Jupiterin kiertoajasta, ja tälle etäisyydelle on muodostunut selvä asteroidien keskittymä, jota kutsutaan Hilda-ryhmäksi. Itse Jupiterin radalla on myös lukuisia asteroideja, jotka tunnetaan troijalaisina asteroideina.