Hawkingin prosessi

Hawkingin prosessi on Stephen Hawkingin ehdottama kvanttimekaaninen ilmiö, jonka mukaan mustasta aukosta voi haihtua ainetta.

Kyseessä on kvanttimekaaninen ilmiö, jossa aine tunneloituu mustan aukon tapahtumahorisontin ulkopuolelle klassisen fysiikan vastaisesti. Prosessin nopeus on kääntäen verrannollinen mustan aukon massaan. Nykyisellään prosessilla ei ole merkitystä tähdistä syntyneiden aukkojen kannalta. Niihin osuvan säteilyn energia ja sitä vastaava massa on paljon suurempi kuin haihtuminen, joten sellaisten aukkojen massa voi vain kasvaa. Tilanne muuttuu hyvin, hyvin, hyvin kaukaisessa tulevaisuudessa, kun maailmankaikkeuden säteilyn tiheys on laskenut lähes olemattomiin. Silloin suuretkin mustat aukot voivat ruveta höyrystymään, tosin tavattoman hitaasti.

Kvanttimekaanisesti tyhjiö ei ole mikään eloton paikka, vaan se kuhisee virtuaalisia hiukkasia. Ei mistään syntyy hiukkas-antihiukkaspareja, jotka välittömästi tuhoavat toisensa. Kun hiukkasten elinaika on hyvin lyhyt, hiukkasten massaa vastaavan energian ja elinajan tulo on pienempi kuin Planckin vakio. Tämä on sallittua Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen nojalla. Hiukkaset elävät lainaenergialla, joka niiden on palautettava lähes välittömästi takaisin, ettei energian säilymislakia rikottaisi. Jos tuollainen hiukkaspari sattuu muodostumaan juuri tapahtumahorisontin kohdalle, toinen hiukkasista voi kadota mustaan aukkoon, jolloin jäljelle jäävä ei tuhoudukaan. Mustan aukon ulkopuolelle on siis ilmestynyt hiven massaa. Koska energiaa (ja sitä vastaavaa massaa kaavan E = mc2 mukaisesti) ei kuitenkaan voi syntyä pysyvästi tyhjästä, mustan aukon massan täytyy samalla pienentyä.