Antimateria

Kullakin alkeishiukkasella on antihiukkanen, jolla on sama massa, mutta vastakkainen sähkövaraus kuin tavallisella hiukkasella. Esimerkiksi elektronin antihiukkanen on positroni.

Antimateria on ainetta, joka koostuu pelkästään antihiukkasista. Atomin ytimeet muododstuvat antiprotoneista ja antineutroneista, ja ytimiä kiertää positroniparvi.

Kun hiukkanen ja sen antihiukkanen kohtaavat, molemmat tuhoutuvat täydellisesti (eli annihiloituvat) ja niiden massa muuttuu energiaksi kaavan E=mc 2 mukaisesti. Myös käänteinen prosessi, parinmuodostus, on mahdollinen. Esimerkiksi riittävän voimakas säteily voi synnyttää elektroni-positroni-pareja.

Ensimmäinen antihiukkanen löydettiin 1932, jolloin havaittiin elektronin antihiukkanen eli positroni. Antiprotoni löydettiin 1955. Antihiukkasia voidaan tuottaa esim. parinmuodostuksen avulla, jolloin syntyy samanaikaisesti hiukkanen ja sen antihiukkanen.

Yksittäisiä antihiukkasia muodostuu ydinreaktioissa, mutta muuten maailmankaikkeus näyttää koostuvan pelkästään tavallisesta aineesta. Ilmeisesti maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen jälkeinen symmetriarikkoa tuotti pienen ylimäärän tavallista ainetta. Tästä ylimäärästä muodostui havaitsemamme maailmankaikkeus.