Väripilvet

Silloin tällöin taivaalla Auringon lähellä pilvissä näkyy värikkäitä läiskiä. Värilliset alueet ovat tavallisesti muutaman Auringon kiekon laajuisia. Näitä kirjaviksi värjäytyneitä pilviä kutsutaan kuvaavasti väripilviksi.

Joskus pilvien värit voivat olla huomiotaherättävän kirkkaita, mutta useimmiten ne ovat niin himmeitä, ettei niitä kovin helpolla havaitse. Värit ovat epäsäännöllisiä ja niiden kirkkaus vaihtelee. Yleisimpiä värejä ovat punainen, sininen ja vihreä.

Värit syntyvät valon sirotessa hyvin pienistä vesipisaroista. Väriin vaikuttavat pilvipisaroiden läpimitta ja sirontakulma eli kulma Aurinko-pilvi-havaitsija. Mitä tasaisemmin pisarat ovat pilveen jakautuneet, sitä kirkkaampia värit ovat. Pilven eri osissa pisaroiden koko vaihtelee, minkä johdosta pilven reuna on erivärinen kuin keskusta. Pienemmät pisarat ovat pilven reunalla.

Kauneimpia ja kirkkaimpia väripilviä nähdään jääkiteistä muodostuneissa palleropilvissä sekä vesipisaroita sisältävissä hahtuvapilvissä.

Myös täysikuun on todettu tuottavan väripilviä. Kuun himmeän valon vuoksi nämä pilvet ovat väreiltään haaleampia kuin Auringon värjäämät pilvet.