Kirahvi Camelopardalis (Camelopardalis) Cam

Kirahvi on laaja tähdistö taivaan pohjoisnavan lähellä. Tähdistöä on melko vaikea hahmottaa, sillä se on pikemminkin tyhjä alue kirkkaampien ja selvempien tähdistöjen välissä. Linnunrata sivuaa tähdistön lounaiskulmaa. Suomessa Kirahvi on sirkumpolaarinen, mutta näkyy parhaiten loka-helmikuussa, jolloin se kohoaa zeniittiin, syystalvella aamuyöllä ja joulukuusta alkaen iltayöllä.

Mytologiaa

Tähdistön muodostaneen Jacob Bartschin mukaan se kuvaa kamelia, joka toi Rebekan Israeliin. Nimi ei kuitenkaan ole kamelia tarkoittava camelus, vaan siitä johdettu täplikästä kamelia tarkoittava sana camelopardalis, joka tulee kreikan sanoista kamela ja pardalos. Nimi esiintyy sekä muodossa Camelopardalis, joka muodoltaan muistuttaa adjektiivia, että Camelopardus. Tämä nimi on ilmeisesti peräisin Heveliukselta, joka sisällytti tähdistön omaan kartastoonsa Firmamentum Sobiescianum. Nykyinen kirahvin tieteellinen nimi on Giraffa camelopardalis.

Tähtijoukkoja

Kirahvin alueen lounaisosassa lähellä Linnunradan tasoa on useita avoimia joukkoja, jotka ovat kuitenkin melko vaatimattomia. Aivan Kassiopeian rajalla on St23 ja vähän idempänä NGC1502.

Galakseja

Kauempana Linnunradan tasosta on lukuisia galakseja, jotka yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ovat varsin himmeitä. Kirkkain on NGC2403. Se on hieman viistosti näkyvä tyypin Sc spiraaligalaksi, joka kuuluu samaan galaksiryhmään kuin Ison karhun M81.