Köli Carina (Carinae) Car

Köli on eteläisen pallonpuoliskon tähdistö Peräkeulan ja Purjeen eteläpuolella. Aikoinaan nämä kolme tähdistöä yhdessä muodostivat laajan Argo-laivan tähdistön. Argo-laiva taas liittyy taruun Iasonista ja kultaisesta taljasta; sitä käsitellään tarkemmin Oinaan yhteydessä.

Kölin eteläisin kärki ulottuu 15 asteen päähän taivaan etelänavasta. Linnunrata kulkee tähdistön itäosien kautta. Suomessa Köli ei näy lainkaan. Lähellä tähdistön pohjoisreunaa olevan kirkkaan Canopuksen deklinaatio on noin -53 astetta, joten pohjoisin leveys, jolta sen vielä voi nähdä, on noin 37 astetta. Esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolle matkaavat voivat tammi-helmikuun vaihteessa kello 22:n paikkeilla tarkkailla etelähorisonttia ja tutkia, onko Canopus mahdollista nähdä. Kanarian saarilta Canopus näkyy jo helposti.

Tähtiä

Sumuja

Kölin tunnetuin kohde on eta Carinae -sumu. Vielä 1800-luvun alkupuolella eta Car oli taivaan toiseksi kirkkain tähti. Vuonna 1843 havaitussa purkauksessa tähti sinkosi ympärilleen kaasu- ja pölypilven ja himmeni 8 magnitudiin.