Bereniken hiukset Coma Berenices (Comae Berenices) Com

Coma Berenices on pohjoistaivaan tähdistö, Leijonan ja Ajokoirien välissä, Neitsyestä pohjoiseen. Kirkkaimman tähden (beta Com) magnitudi on vain 4.3. Tähdistö näkyy Suomesta loka-toukokuussa.

Mytologiaa

Berenike oli noin 250 eaa. elänyt Egyptin kuningatar, joka lupasi uhrata jumalille kauniit hiuksensa, jos kuningas Euergetes palaisi hengissä Babylonian sotaretkeltä. Kuningas palasi ja Berenike piti lupauksensa. Vakava selkkaus syntyi, kun hiukset varastettiin Afroditen temppelistä. Tilanteen pelasti hoviastronomi Conon, joka selitti, kuinka Afrodite hiusten kauneuteen ihastuneena muutti ne taivaalla kimaltelevaksi tähdistöksi.

Tähtijoukkoja

Tähdistön luoteisosassa on laaja avoin Coman tähtijoukko, Mel 111. Tätä ei pidä sekoittaa Coman joukkoon, jolla yleensä tarkoitetaan galaksijoukkoa. M53 on pallomainen joukko.

Galakseja

Bereniken hiusten alueella on runsaasti galakseja. Eteläreunalla ja osittain Neitsyen puolella on Virgon galaksijoukko. Pohjoisempana sijaitsee kaukaisempi Coman joukko. M85 on linssimäinen galaksi, M64, M88, M91, M98, M99 ja M100 spiraligalakseja.