Tähdistöjen alkuperä

Taivaanpallo on nykyisin jaettu 88 tähdistöön. Tähdistön tähdet eivät yleensä muodosta fyysisesti yhteenkuuluvaa järjestelmää, sillä tähdet voivat olla hyvin eri etäisyyksillä. Jako tähdistöihin on vain apuväline, joka helpottaa tähtitaivaan hahmottamista.

Jotkin tähdet muodostavat hyvin selväpiirteisiä kuvioita, joita kutsutaan asterismeiksi eli tähtikuvioiksi. Esimerkiksi Otava on asterismi, joka käsittää vain osan Ison Karhun tähdistöstä. Toisaalta asterismi saattaa ulottua myös useamman tähdistön alueelle, kuten Pegasuksen neliö, jonka yksi nurkka kuuluu Andromedaan.

Eri kulttuurit ovat sijoittaneet taivaalle erilaisia lähinnä omaan mytologiaansa liittyviä hahmoja. Virallisiksi päätyneet tähdistöistä suurin osa edustaa Kaksoisvirtain ja Välimeren alueen perinnettä. Oikeastaan tähtitaivaaseen liittyvää tarustoa on jäljitetty ajassa taaksepäin aina kirjoitustaidon keksimiseen saakka. Taustalla on luultavasti vieläkin vanhempaa tarustoa, mutta mitään varmaa tietoa siitä ei ole.

Vanhin tunnettu tähtiluettelo on Rhodoksella eläneen Hipparkhoksen (noin 190--125 eaa.) laatima. Alkuperäistä versiota ei ole säilynyt, mutta se oli pohjana luettelolle, jonka aleksandrialainen Klaudios Ptolemaios (noin 100--178) esitti vuoden 150 paikkeilla julkaisemassaan teoksessa Almagest. Almagestin tähtiluettelossa esiintyy kaikkiaan 48 tähdistöä. Niistä yksi, Argo-laiva, on myöhemmin jaettu kolmeen osaan, mutta muut ovat yhä käytössä, vaikka joidenkin nimet ovat aikojen kuluessa muuttuneet. Nämä tähdistöt tunnettiin siis jo ajanlaskumme alkuaikoina, ja mahdollisesti paljon aikaisemminkin. Osa esiintyy jo assyrialaisissa nuolenpääkirjoituksissa. Ainakin osa tähdistöistä on siis peräisin Mesopotamian alueelta, jotkin jopa sumereilta.

Ptolemaioksen jälkeen tähtitieteessä tapahtui hyvin vähän ennen renessanssin aikaa. Intialaiset ja arabit säilyttivät antiikin aikaisen tiedon, mutta tuottivat varsin vähän uutta ja omaperäistä. Vasta 1500-luvulla tiede alkoi voimakkaasti kehittyä. Samalla löytöretket ulottuivat eteläiselle pallonpuoliskolle, ja niiden ansiosta opittiin tuntemaan myös taivaan etelänavan ympäristö. Kaikki uudemmat tähdistöt ovat eurooppalaista alkuperää.

Vuonna 1603 ilmestyneessä kartastossaan Uranometria saksalainen lakimies ja tähtitieteen harrastaja Johannes Bayer (1572--1605) aloitti yhä käytössä olevan tavan merkitä kunkin tähdistön kirkkaimpia tähtiä kreikkalaisilla kirjaimilla. Kirkkain tähti on usein alpha, toiseksi kirkkain beta jne. Mitenkään ehdoton tämä sääntö ei kuitenkaan ole; esimerkiksi Ison karhun tähdet on nimetty kuvion mukaisessa järjestyksessä. Bayer lisäsi karttoihinsa joukon uusia tähdistöjä, joista monet ovat jääneet myös viralliseen tähdistöjen luetteloon.

Danzigilainen Johannes Hevelius (1611--1687) oli viimeinen tähtiluettelon laatija, joka ei käyttänyt optisia apuvälineitä tähtien paikkojen mittaamiseen. Heveliuksen 1687 ilmestynyt tähtikartasto Firmamentum Sobiescianum oli myös viimeinen menneen ajan edustaja: kuten vanhat pallokartat, se esitti tähtitaivaan peilikuvana, ikäänkuin ulkopuolelta nähtynä. Myös muutamia Heveliuksen kartastoonsa lisäämiä tähdistöjä on jäänyt käyttöön.

Ranskalainen Nicolas Louis de Lacaille (1713--1762) opiskeli ensin teologiaa ja toimi myöhemmin matematiikan professorina. Lacaille matkusti 1751 Etelä-Afrikkaan mittaamaan Kuun parallaksia. Samalla hän myös havaitsi ja luetteloi eteläisen taivaan tähtiä. Vuonna 1763 ilmestyi hänen laatimansa luettelo Coelum Australe Stelliferum. Lacaille nimesi monia etelätaivaan tähdistöjä, joille hän antoi erityisesti uuden ajan keksintöjen nimiä kuten Kompassi, Kaukoputki ja Mikroskooppi.

Myös saksalainen 1600-luvun alkupuolella elänyt Jakob Bartsch (joka oli myös Keplerin apulainen ja vävy) ja ranskalainen Augustin Royer mainitaan joidenkin tähdistöjen nimeäjiksi. Heidän osuutensa on tosin hieman epäselvä, sillä kyseisistä tähdistöistä on vanhempiakin viitteitä.

Tilanne kävi sekavaksi, kun karttojen laatijat lisäilivät taivaalle omia tähdistöjään. Tähdistöt määräytyivät lähinnä taivaalle piirrettyjen mytologisten olentojen ja muiden kuvioiden mukaan, mutta mitään yksikäsitteisiä rajoja niillä ei ollut. Vasta 1920 Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU määritteli taivaanpallon nykyisen virallisen jaon 88 tähdistöön.

Tähdistöjen rajat kiinnitettiin vuoden 1875 koordinaatistoon. Siinä rajat kulkivat pitkin vakiorektaskension ja -deklinaation viivoja. Maapallon pyörimisakselin kiertymisen eli prekession vuoksi nykyinen koordinaatisto poikkeaa jo selvästi vuoden 1875 koordinaatistosta. Kuten kartoista näkyy, tähdistöjen rajat ovat selvästi vinossa koordinaattiviivoihin nähden. Tähtien suhteen rajat kuitenkin pysyvät paikoillaan.

Seuraavassa taulukossa on ilmoitettu tähdistöjen nimeäjät; A tarkoittaa, että tähdistö on tunnettu jo antiikin ajoista. Argo-laiva on antiikin aikainen tähdistö, joka on myöhemmin jaettu kolmeen osaan, Carina, Puppis ja Vela.

Andromeda       Andromeda     A
Antlia        Ilmapumppu    Lacaille
Apus         Paratiisilintu  Bayer
Aquarius       Vesimies     A
Aquila        Kotka       A
Ara          Alttari      A
Aries         Oinas       A
Auriga        Ajomies      A
Bootes        Karhunvartija   A
Caelum        Veistotaltta   Lacaille
Camelopardalis    Kirahvi      Bartsch
Cancer        Krapu       A
Canes Venatici    Ajokoirat     Hevelius
Canis Major      Iso koira     A
Canis Minor      Pieni koira    A
Capricornus      Kauris      A
Carina        Köli       A (Argo)
Cassiopeia      Kassiopeia    A
Centaurus       Kentauri     A
Cepheus        Kefeus      A
Cetus         Valaskala     A
Chamaeleon      Kameleontti    Bayer
Circinus       Harppi      Lacaille
Columba        Kyyhkynen     Bayer
Coma Berenices    Bereniken hiukset A
Corona Austrina    Etelän kruunu   A
Corona Borealis    Pohjan kruunu   A
Corvus        Korppi      A
Crater        Malja       A
Crux         Etelän risti   Royer
Cygnus        Joutsen      A
Delphinus       Delfiini     A
Dorado        Kultakala     Bayer
Draco         Lohikäärme    A
Equuleus       Pieni hevonen   A
Eridanus       Eridanus     A
Fornax        Sulatusuuni    Lacaille
Gemini        Kaksoset     A
Grus         Kurki       Bayer
Hercules       Herkules     A
Horologium      Heilurikello   Lacaille
Hydra         Vesikäärme    A
Hydrus        Etelän vesikäärme Bayer
Indus         Intiaani     Bayer
Lacerta        Sisilisko     Hevelius
Leo          Leijona      A
Leo Minor       Pieni leijona   Hevelius
Lepus         Jänis       A
Libra         Vaaka       A
Lupus         Susi       A
Lynx         Ilves       Hevelius
Lyra         Lyyra       A
Mensa         Pöytävuori    Lacaille
Microscopium     Mikroskooppi   Lacaille
Monoceros       Yksisarvinen   Bartsch
Musca         Kärpänen     Bayer
Norma         Kulmaviivoitin  Lacaille
Octans        Oktantti     Lacaille
Ophiuchus       Käärmeenkantaja  A
Orion         Orion       A
Pavo         Riikinkukko    Bayer
Pegasus        Pegasus      A
Perseus        Perseus      A
Phoenix        Feeniks      Bayer
Pictor        Maalari      Lacaille
Pisces        Kalat       A
Piscis Austrinus   Etelän kala    A
Puppis        Peräkeula     A (Argo)
Pyxis         Kompassi     Lacaille
Reticulum       Verkko      Lacaille
Sagitta        Nuoli       A
Sagittarius      Jousimies     A
Scorpius       Skorpioni     A
Sculptor       Kuvanveistäjä   Lacaille
Scutum        Kilpi       Hevelius
Serpens        Käärme      A
Sextans        Sekstantti    Hevelius
Taurus        Härkä       A
Telescopium      Kaukoputki    Lacaille
Triangulum      Kolmio      A
Triangulum Australe  Etelän kolmio   Bayer
Tucana        Tukaani      Bayer
Ursa Major      Iso karhu     A
Ursa Minor      Pieni karhu    A
Vela         Purje       A (Argo)
Virgo         Neitsyt      A
Volans        Lentokala     Bayer
Vulpecula       Kettu       Hevelius