Sekstantti Sextans (Sextantis) Sex

Sekstantti on pieni tähdistö Leijonan eteläpuolella. Se näkyy tammi-maaliskuussa.

Historiaa

Tähdistön nimesi Hevelius havainnoissaan käyttämänsä sekstantin muistoksi. Danzigilainen Johannes Hevelius (1611-1687) oli viimeinen havaitsija, joka mittasi tähtien paikat tähtiluetteloa varten ilman optisia välineitä. Toisaalta Hevelius tuli kyllä tunnetuksi hyvin pitkäpolttovälisten kaukoputkien rakentelusta.

Sekstantti on kulmien mittaamiseen tarkoitettu laite. Nimi johtuu siitä, että se on muodoltaan ympyrän kuudesosa. Suurista tähtitieteellisistä sekstanteista kehittyivät erityisesti merenkävijöiden käyttämät pienet ja kätevät sekstantit. Sekstantinn periaate on sama kuin oktantin: kahden kohteen kuvat saadaan käännettävän peilin avulla näkymään päällekkäin, jolloin asteikolta voidaan lukea niiden välinen kulma. Laitetta on käytetty erityisesti tähtien ja Auringon korkeuden mittaamiseen paikanmääritystä varten.

Tähtiä

Sekstantin kirkkain tähti alfa Sex löytyy siirtymällä Leijonan päätähdestä Reguluksesta suoraan etelään noin 12 astetta.

Galakseja

Kun Sekstantin alfa-tähdestä jatkaa vielä 7 astetta etelään, tulee vastaan Sekstantin kirkkain syvän taivaan kohde, galaksi NGC3115. Tämä linssimäinen galaksi erottuu pienellä kaukoputkella, ja on tähdistön ainoa suhteellisen helppo kohde.