Kolmio Triangulum (Trianguli) Tri

Kolmio on pienialainen tähdistö, jossa näkyy vain muutamia tähtiä. Se sijaitsee Andromedan, Kalojen, Oinaan ja Perseuksen välissä. Pohjoisimmasta Suomesta katsottuna se on sirkumpolaarinen. Syksyllä se näkyy parhaiten aamuyöstä ja keväällä iltaisin.

Mytologiaa

Pienuudestaan huolimatta Kolmio on yksi antiikin aikana nimetyistä tähdistöistä. Kreikkalaisten käyttämä nimi Deltoton ja roomalaisten Deltotum viittaavat tähdistön Delta-kirjainta muistuttavaan muotoon. Ptolemaios käytti tähdistölle nimeä Trigonon, ja Almagestin arabiankielisessä laitoksessa nimeksi tuli myös kolmiota tarkoittava al-mutallat.

Arvellaan, että tähdistö on alunperin liitetty joko Niilin suistoon tai Sisiliaan, jotka ovat muodoltaan myös kolmiomaisia. Yhden tarun mukaan Sisiliaan pystytettiin useita temppeleitä roomalaisten maanviljelyksen jumalattarelle Cerekselle. Tämä miellytti Cerestä niin paljon, että hän pyysi ylijumala Jupiteria sijoittamaan taivaalle Sisiliaa muistuttavan tähdistön.

Tähtiä

Kapea kiilamainen ja lähes suorakulmainen kolmio muodostuu tähdistön alfa-, beta- ja gamma-tähdistä. Kirkkain tähti on beta Tri, mutta vain alfa-tähdellä on erisnimi. Sen nimi Mothallah on peräisin kolmion päätä tarkoittavista arabian sanoista ra's al-mutallat. Kolmion päätä tarkoittaa myös joskus käytetty latinankielinen Caput Trianguli.

Galakseja

Kolmion huomattavin kohde on spiraaligalaksi M33, joka erittäin hyvissä olosuhteissa voi erottua paljain silminkin. Se on laaja kohde, jonka pintakirkkaus on alhainen, joten parhaiten sen näkee valovoimaisella kiikarilla tai kaukoputkella. M33 näkyy lähes suoraan päältäpäin. Se on suunnilleen yhtä kaukana kuin Andromedan M31.

Kolmion suunnassa on lukuisia muitakin galakseja, mutta ne ovat varsin himmeitä. M33:n ohella spiraaligalaksi NGC925 on ainoa kiikarilla tai pienellä kaukoputkella erottuva kohde.