Kettu Vulpecula (Vulpeculae) Vul

Kettu on pieni pohjoistaivaan tähdistö Joutsenen eteläpuolella, Linnunradan tasossa. Suomesta Kettu näkyy koko vuoden. Kun yöt alkavat elokuussa pimetä, Kettu on sopivasti etelässä keskiyöllä.

Historiaa

Tähdistö on Heveliuksen keksintöä. Latinankielinen nimi on diminutiivimuoto, joten täsmällisempi suomennos olisi Kettunen, tai ehkä sentään mieluummin Pieni kettu. Alkuperäinen nimi oli itse asiassa Vulpecula cum ansere, Pieni kettu hanhen kanssa. Tähdistöön on vanhoissa kartoissa kuvattu kettu, joka kantaa suussaan hanhea. Hevelius sijoitti ketun kahden petolinnun, Kotkan ja Joutsenen paikalla joskus olleen korppikotkan (Vultur cadens) väliin. Hevelius on itse kertonut tähdistöstä:

Halusin sijoittaa ketun ja hanhen taivaalle tarkoitukseen hyvin sopivaan paikkaan, koska kettu on hyvin ovela, saaliinhimoinen ja villi. Kotka ja Korppikotka ovat samanluonteisia, ryösteleviä ja ahneita.

Tähtiä

Tähdistön kaikki tähdet ovat melko himmeitä. Kirkkaimman tähden, alfa Vulpeculaen, magnitudi on vain 4.4.

Sumuja

Ketun tunnetuin kohde on pohjoisen pallonpuoliskon kirkkain planetaarinen sumu M27. Lordi Rosse kuvaili sen muistuttavan muodoltaan käsipunnusta, ja siitä lähtien sumu on tunnettu Nostopainosumuna (Dumbbell Nebula). Sumu näkyy suhteellisen pienelläkin kaukoputkella tai kiikarilla. Kaukoputkella sumu on jo todella komea kohde. Arviot sumun etäisyydestä vaihtelevat välillä 150-300 pc (500-1000 valovuotta), mutta joka tapauksessa M27 on yksi meitä lähimmistä planetaarisista sumuista.