Aktiivinen galaksi

Galaksi, joka on yleensä absoluuttisesti hyvin kirkas ja joissa esiintyy suihkuja, nopeita kirkkauden vaihteluita tms. aktiivisuutta. Tällaisia ovat mm. Seyfertin galaksit, radiogalaksit, kvasaarit ja blasaarit.

Aktiivisuus on keskittynyt galaksin ytimeen, ja siksi puhutaan aktiivisista galaksiytimistä, lyhennettynä AGN (englanninkielisestä nimityksestä active galactic nucleus).

Vaikka galaksien aktiivisuuden muodot voivat tuntua kovin monenlaisilta, on olemassa jonkinlainen yleiskäsitys siitä, miten niitä kaikkia voitaisiin kuvata yhdellä yhtenäismallilla, joka riippuu vain muutamasta suureesta, kuten katselusuunnasta ja säteilytehosta.

Yleisesti ajatellaan, että aktiivisessa galaksiytimessä on suuri musta aukko, jonka massa voi olla 107 - 109 Auringon massan luokkaa. Aukkoa kiertää kaasukiekko tai -rengas. Energian on peräisin painovoimaenergista, jota vapautuu kaasun pudotessa mustaan aukkoon. Tuloksena voi olla myös kiekkoa vastaan kohtisuora suihku. Kohde näyttää silloin hyvin erilaiselta riippuen siitä, nähdäänkö se suihkun suunnasta vai sivulta.