Hubblen luokittelu

Edwin Hubble esitti vuonna 1926 galaksien luokittelua, joka perustuu niiden ulkomuotoon. Tässä Hubblen luokittelussa galaksit jaetaan kolmeen pääluokkaan:

Elliptiset galaksit jaetaan niiden näennäisen litistyneisyyden mukaan luokkiin E0, E1, ... , E7. Luokan E0 galaksit näkyvät pyöreinä kiekkoina ja luokan E7 galaksit kaikkein litteimpinä ellipseinä.

Spiraalit voivat olla tavallisia (S) tai sauvaspiraaleja (SB). Spiraalit jaetaan kierteishaarojen rakenteen mukaan luokkiin Sa, Sb ja Sc ja sauvaspiraalit luokkiin SBa, SBb ja SBc. Luokassa Sa spiraalihaarat ovat kiertyneet hyvin tiukkaan, ja luokassa Sc ne ovat hyvin avoimia.

Hubblen luokittelu esitetään usein ylläolevan kaltaisena "äänirautadiagrammina". Joskus vasemmalla olevia luokkia kutsutaan varhaisiksi ja oikealla olevia myöhäisiksi. Nykytietämyksen mukaan nämä nimitykset eivät kuitenkaan kuvaa galaksien kehitystä.

Hubblen luokittelu perustuu oleellisesti kirkkaisiin galakseihin. Himmeitä galakseja on usein vaikea sijoittaa siihen. Varsinaiseen Hubblen luokitteluun voidaan vielä laskea epäsäännöllisten galaksien luokat Irr I ja Irr II, joiden galaksit ovat pieniä. Pieniä ja himmeitä galakseja ovat myös kääpiöellipsit dE, joissa tähtitiheys on paljon pienempi kuin normaalissa E-galaksissa.