Magellanin pilvet

Suuri ja Pieni Magellanin pilvi ovat kaksi Linnunradan seuralaisgalaksia lähellä taivaan etelänapaa. Ne eivät näy Suomessa.

Pilvet löysi portugalilainen merenkävijä Fernão de Magalhães (n. 1480-1521) miehistöineen kaikkien aikojen ensimmäisellä maailmanympäripurjehduksella.

Suomessa on kiistelty, pitäisikö pilviä kutsua Magalhãesin vai Magellanin pilviksi. Edellinen on tietysti alkuperäinen ja siten oikeampi nimi. Jälkimmäinen perustuu nimen englanninkieliseen muotoon. Se on ainakin helpompi lausua; kuinka moni tämän lukijoista osaa portugalia niin paljon, että osaa lausua Magalhãesin edes suunnilleen oikein? Kumpikin muoto lienee hyväksyttävä. Koko ongelman voi tietysti välttää käyttämällä vanhemmassa kirjallisuudessa joskus esiintyviä latinalaisia nimiä Nubecula major ja Nubecula minor.

Molemmat pilvet ovat tyypiltään epäsäännöllisiä galakseja, mutta suuresta pilvestä on havaittu merkkejä spiraalirakenteesta.

Radiohavaintojen avulla pilvien väliltä on löydetty niitä yhdistävä neutraalin vedyn silta. Suuren Magellanin pilven etäisyys on 190000 valovuotta ja pienen 200000 valovuotta.