Rotaatiokäyrä

Erityisesti galaksin pyörimisliikettä kuvaava käyrä. Käytä ilmoittaa tähtien tai kaasupilvien liikkeistä mitatun ratanopeuden (kilometriä sekunnissa) galaksin keskustasta mitatun etäisyyden funktiona.

Jos galaksi pyörisi jäykän kappaleen tavoin, kuten auton pyörä, pyörimisliikkeen kulmanopeus olisi vakio. Silloin ratanopeus kasvaisi suoraan verrannollisena säteeseen. Spiraaligalaksien keskiosat pyörivät likimain tällä tavoin. Ulompana ratanopeus on lähes vakio laajalla välillä, ja vielä ulompana alkaa laskea Keplerin 3. lain mukaisesti.

Rotaatiokäyrästä voidaan päätellä galaksin massajakauma. Keplerin 3. lain yleisen muodon mukaan tähden kiertoaika galaksin keskipisteen ympäri riippuu sekä radan koosta että radan sisäpuolella olevasta galaksin massasta. Sellaisenaan Keplerin laki soveltuu kuitenkin vain tilanteeseen, jossa galaksin massa on jakautunut pallosymmetrisesti. Litteän kiekon tapauksessa kiertoajan laskeminen on mutkikkaampaa ja myös radan ulkopuolella oleva massa vaikuttaa asiaan.