Tähtitaivas, tähtiaika 4 tuntia

Eteläsektorissa näkyvät Perseus, Härkä ja Eridanus. Himmeiden tähtien muodostama Kirahvi on zeniitin ympärillä. Idempänä näkyvät Orion, Ajomies, Kaksoset, Krapu ja Pieni koira. Leijona on juuri noussut koillisesta. Ison koiran Sirius on nousemassa kaakosta. Lännessä ovat Kassiopeia ja Pegasus. Joutsen ja Lyyra ovat luoteessa. Iso karhu on koillisessa ja Pieni karhu pohjoisessa.

Linnunrata kulkee eteläkaakosta luoteeseen Kaksosten, Ajomiehen, Perseuksen, Kassiopeian ja Joutsenen kautta.

Tähtiä

epsilon Eri on yksi lähimmistä tähdistä. Sen etäisyys on vain 11 valovuotta ja magnitudi 3.7. Tähden liikkeissä havaittujen epäsäännöllisyyksien perusteella sillä on arveltu olevan pienimassainen seuralainen, joka saattaa olla planeetta.

Kaksoistähtiä

eta Per on kaksoistähti, jonka oranssin päätähden magnitudi on 3.8 ja sinisen seuralaisen 8. Seuralainen näkyy yli 5 cm:n kaukoputkella

theta Tau on Hyadeihin kuuluva paljain silmin erottuva kaksoistähti. Komponenttien magnitudit ovat 3.4 ja 3.8 ja välimatka 337". Tähti on suunnilleen Aldebaranin ja Hyadien kärjessä olevan /gamma-tähden puolivälissä.

Muuttuvia tähtiä

Algol eli beta Per on tunnetuimpia pimennysmuuttujia, Algol-muuttujien perustyyppi. Se on kaksoistähti, jonka komponentit ajoittain peittävät toisensa. Jakso on 2.867 vuorokautta. Kirkkaus vaihtelee välillä 2.1-3.4 magnitudia, joten vaihtelun voi havaita paljain silminkin. Tähdestä kannattaa pyrkiä havaitsemaan sen pimennys eli hetki, jolloin se on himmeimmillään.

epsilon Aur on myös Algol-tyyppinen muuttuja. Sen jakso on 27.1 vuotta ja magnitudi vaihtelee välillä 2.9-3.8. 2000-luvun ensimmäisen minimin keskivaihe on vuoden 2010 heinä-elokuussa.

Tähtijoukkoja

Taivaan molemmat helposti paljain silmin näkyvät avoimet joukot ovat etelässä.

Härän tähdistön avoin joukko M45 eli Seulaset eli Pleiadit muistuttaa muodoltaan Otavan tähtikuviota. Seulasissa näkyy paljain silmin helposti kuusi kirkkainta tähteä, mutta todelliset haukansilmät erottavat hyvissä olosuhteissa toistakymmentä tähteä.

Seulasiin kuuluu ainakin 250 tähteä ja joukko on noin 400 valovuoden etäisyydellä. Seulasten tähdet ovat hyvin nuoria, alle 100 miljoonan vuoden ikäisiä. Seulasia voi mukavimmin katsella jalustalle asetetulla kiikarilla. Kaukoputkessa on käytettävä pientä suurennusta, jotta koko komea joukko mahtuisi yhtä aikaa putken näkökenttään. Seulaset on todella kiinnostava ja näyttävä kohde katselipa sitä sitten paljain silmin tai kaukoputkella. Seulasten tähtien ympärillä näkyy tähtienvälisen aineen muodostamia heijastussumuja, joista Merope-sumu on kirkkain. Näitä sumuja voi yrittää katsella valovoimaisella kiikarilla tai kaukoputkella; ne eivät ole erityisen helppoja kohteita.

Hyadit on myös Härän tähdistöön kuuluva avoin joukko. Se on lähimpiä avoimia joukkoja: sen etäisyys on vain 130 valovuotta (40 pc). Joukkoon kuuluu 150 tähteä. V:n muotoisen joukon alemman haaran päässä oleva punainen Aldebaran on joukkoa huomattavasti lähempänä eikä kuulu joukkoon. Hyadit on paljon Seulasia laajempi. Sitä onkin paras katsella joko paljain silmin tai kiikarilla.