Tähtitaivas, tähtiaika 8 tuntia

Etelässä näkyvät Kaksosten Castor ja Pollux ja niiden eteläpuolella Pieni koira. Eteläsuunnassa ovat myös suhteellisen himmeistä tähdistä koostuvat Yksisarvinen, Krapu ja Ilves, joka ulottuu lähelle zeniittiä. Idempänä näkyvät Leijona ja Karhunvartija. Orion on lounaassa. Lännessä ovat Ajomies, Härkä ja Perseus. Joutsen on pohjoisessa lähellä horisonttia. Iso karhu on idässä. Etelä-Suomen etelähorisontissa voi erottaa Peräkeulan pohjoisosan.

Linnunrata kulkee taivaan länsiosan poikki, Ison koiran, Kaksosten, Ajomiehen, Perseuksen, Kassiopeian ja Kefeuksen kautta.

Tähtiä

Useimmat lähimmistä tähdistä ovat hyvin himmeitä. Suomessa näkyvistä tähdistä huomattavimpia poikkeuksia ovat Sirius (alpha CMa) ja Procyon (alpha CMi). Procyon on auringonkaltainen tähti, läpimitaltaan noin kaksinkertainen Aurinkoon verrattuna. Se on taivaan kahdeksanneksi kirkkain tähti, ja sen etäisyys on vain 11 valovuotta.

Kaksoistähtiä

beta Mon on kolminkertainen tähti Yksisarvisen tähdistössä. Se erottuu kolmena tähtenä jo pienelläkin kaukoputkella. Tähden komponenttien kirkkaudet ovat 4.7, 5.2 ja 6.1 magnitudia.

Kaksosten toiseksi kirkkain tähti Castor (alpha Gem) on moninkertainen tähti. Kahden kirkkaimman komponentin magnitudit ovat 2.0 ja 2.9. Välimatka kasvaa noin vuoteen 2100 saakka; vuonna 2000 se on 4". Kolmas komponentti on pimennysmuuttuja runsaan kaariminuutin verran päätähtien eteläpuolella. Sen kirkkaus vaihtelee välillä 9.1-9.7 mag. Kaikki kolme komponenttia erottuvat pienellä kaukoputkella.

Tähtijoukkoja

Kravun tähdistössä sijaitseva avoin tähtijoukko M44 tunnetaan nimellä Praesepe. Latinankielinen nimi tarkoittaa mm./ mehiläispesää. Joukkoon kuuluu ainakin 200 tähteä ja se on noin 500 valovuoden etäisyydellä. Praesepe näkyy paljain silmin mutta kiikarilla se on erin/-omainen kohde. Praesepe tunnettiin jo antiikin aikoina: ilmeisesti jo Hipparkhos oivalsi. että kyseessä on tähtijoukko. Galilei erotti pienellä kaukoputkellaan joukosta 30 tähteä.

M67 on myös avoin tähtijoukko Kravun tähdistössä. Tätä joukkoa pidetään yhtenä vanhimmista avoimista tähtijoukoista. Sen iäksi on arvioitu 4-6 miljardia vuotta eli saman verran kuin aurinkokunnalla. Näkyy pienellä kaukoputkella.

Vesikäärmeen tähdistössä Yksisarvisen zeta-tähden kaakkoispuolella on avoin joukko M48, joka näkyy hyvin jo pienellä kaukoputkella.