Tähtitaivas, tähtiaika 20 tuntia

Tässä asennossa taivasta ei voi nähdä pimeän aikana. Parasta havaintoaikaa on syyskuu.

Etelässä on kaksi suurta lintua, Joutsen ja Kotka. Niiden välistä löytyy kolme pientä tähdistöä, Nuoli, Kettu ja Delfiini. Aivan etelähorisontissa on Kauriin tähdistö. Lännessä ovat Lyyra, Herkules ja Karhunvartija, idässä Pegasus ja Andromeda. Lohikäärme ja Kefeus ovat lähellä zeniittiä. Kesäkolmio (Deneb, Vega, Altair) on etelässä. Iso karhu on luoteessa.

Linnunrata kulkee taivaan poikki koillisesta lounaaseen Perseuksen, Kassiopeian, Kefeuksen, Joutsenen, Kotkan, Kilven ja Jousimiehen kautta.

Kaksoistähtiä

beta Cyg eli Albireo on eräs kauneimmista kaksoistähdistä. Tämä Joutsenen ristin eteläkärjessä sijaitseva tähti näkyy kahtena jo pienellä kaukoputkella. Albireon komponentit ovat selvästi eriväriset. Kirkkaampi on 3,2 magnitudia ja väriltään keltainen, himmeämpi 5,4 magnitudia ja sininen. Vaikka ei olisikaan kiinnostunut kaksoistähdistä, kannattaa ainakin tätä kaksoistähteä katsoa. Viime aikoina on esitetty epäilyjä, ettei Albireo ole fyysinen kaksoistähti.

61 Cyg on ensimmäinen tähti, jonka etäisyys onnistuttiin mittaamaan. Se on myös kaksoistähti, jonka komponenttien magnitudit ovat 5.2 ja 6.0. Niiden välimatka vuonna 2000 on 30", joten niiden pitäisi erottua jo kiikarilla. Komponentit ovat hieman Aurinkoa pienempiä, ja niiden kiertoaika toistensa ympäri on 720 vuotta.

alpha Cap eli Algedi on optinen kaksoistähti, jonka komponenttien magnitudit ovat 3.6 ja 4.2. Välimatka on 6', joten tähti erottuu kaksoistähdeksi jo paljain silmin.

gamma Del on kaksoistähti Delfiinin tähdistössä. Tähtien kirkkaudet ovat 4.3 mag ja 5.1 mag ja se näkyy kahtena jo pienellä kaukoputkella.

Muuttuvia tähtiä

chi Cyg on muuttuva tähti Joutsenen tähdistössä. Sen kirkkaus vaihtelee paljon: kirkkaimmillaan se on jopa 3.3 magnitudia ja himmeimmillään vain 14.2 magnitudia. Tähden valon vaihtelujakso on noin 407 vuorokautta. Tyypiltään chi Cyg on Mira-tähti.

Sumuja

M27 on Ketun tähdistön planetaarinen sumu, kutsumanimeltään Nostopaino. Nimi kuvaa varsin hyvin sumun ulkonäköä. Se löytyy jo kiikarilla, mutta iso kaukoputki näyttää sen parhaiten. Sumu on yksi lähimmistä planetaarisista sumuista ja sen todellinen halkaisija on vajaan valovuoden luokkaa.