M1, Rapusumu

tyyppi supernovajäänne
muita nimiä MGC1952
tähdistö Härkä
rektaskensio 5 h 34.5 min
deklinaatio 22.02 astetta
visuaalimagnitudi8.4
pintakirkkaus
läpimitta 6' × 4'
radiaalinopeus
etäisyys 2000 pc (6000 ly)

M1 on Messier'n luettelon ensimmäinen kohde, Härän tähdistössä. Sumun näkemiseen tarvitaan kaukoputkea.

Rossen jaarli antoi sumulle nimen Crab Nebula eli Rapusumu (tai oikeammin Taskurapusumu), koska sumu muistutti kaukoputkessa hieman rapua. Joskus sumua on kutsuttu virheellisesti myös Äyriäissumuksi.

Rapusumu Härän zeta-tähden luoteispuolella on supernovaräjähdyksen jäänne. Kyseessä on laajeneva kaasupilvi, jonka läpimitta kasvaa noin 0.4" vuodessa. Suurimmat havaitut nopeudet ovat noin 1300 km/s. Koska sumun läpimitta on noin 6', laajenemisen on täytynyt alkaa noin 900 vuotta sitten. Kiinalaisissa aikakirjoissa onkin 4.7.1054 merkintä uudesta kirkkaasta kohteesta.

Sumun keskellä on neutronitähti eli pulsari. Rapusumu on voimakas radiolähde ja pulsari myös röntgenlähde. Pulsarin magnitudi on vain 16.

Sumu näkyy jo 10 cm:n kaukoputkella himmeänä sumutäplänä, mutta vasta suuremmat ja enemmän valoa keräävät putket paljastavat siitä yksityiskohtia.

Sumun alkuperäinen englanninkielinen nimi Crab tarkoittaa rapua (erityisesti taskurapua), joten usein käytetty nimitys Äyriäissumu on virheellinen.