M31 Andromedan galaksi

tyyppi spiraaligalaksi
muita nimiä NGC224
tähdistö Andromeda
rektaskensio 0 h 42.8 min
deklinaatio 41.3 astetta
visuaalimagnitudi3.4
pintakirkkaus13.5
läpimitta 3°×0.7°
radiaalinopeus -60 km/s
etäisyys 0.7 Mpc (2 000 000 ly)

Andromedan tähdistön galaksi M31 on pohjoisen pallonpuoliskon kirkkain Linnunradan ulkopuolinen galaksi. Se lienee tunnetuin Suomesta näkyvä syvän taivaan kohde. Se on noin kahden miljoonan valovuoden etäisyydellä kotigalaksistamme Linnunradasta.

Linnunrata, Andromedan galaksi, M33, eteläisellä pallonpuoliskolla näkyvät Magellanin pilvet ja kolmisenkymmentä pienempää galaksia muodostavat paikallisen galaksiryhmän.

Andromedan galaksi näkyy Suomessa hyvin syysiltaisin. Visuaalinen magnitudi on peräti 3.4, mutta koska kyseessä on laaja kohde, jää pintakirkkaus pieneksi. Kuuttomana yönä M31 näkyy paljain silmin. Kiikarilla katsottuna se on suuri utuläikkä. Galaksista näkyy vain sen kirkas ydin. Tummat pölyjuovat alkavat erottua 20 cm:n kaukoputkella. Pitkällä valotusajalla otetuissa valokuvissa näkyy galaksin valtava laajuus. Sen kierteishaarat ulottuvat 2.5 asteen eli noin viiden täydenkuun halkaisijan mittaiselle alueelle.

M31 on Sb-tyyppinen spiraaligalaksi, joka muistuttaa hyvin paljon omaa Linnunrataamme.

M31 lähestyy Linnunrataa 60 km/s. Aurinkokunnan suhteen nopeus on 300 km/s, mutta tähän vaikuttaa myös aurinkokunnan oma liike.

Andromedan galaksilla on kaksi pientä elliptistä seuralaisgalaksia, M32 ja M110.