Kuunpimennys

Kuunpimennys on tapahtuma, joka aiheutuu Kuun joutumisesta Maan varjoon. Maasta katsoen Kuu on tällöin päinvastaisella puolella kuin Aurinko, ja näkyy siis täysikuuna.

Jos Kuun ratataso olisi Maan ratatasossa, näkyisi jokaisen täydenkuun aikaan kuunpimennys. Kuun radan kaltevuuden vuoksi kuunpimennyksiä tapahtuu vuosittain keskimäärin vain noin 1-3 kappaletta.

Jo Maan täysvarjo pimentää koko Kuun, kyseessä on täydellinen kuunpimennys. Jos vain osa Kuusta kulkee Maan täysvarjon kautta, nähdään osittainen kuunpimennys. Puolivarjopimennyksessä Kuu kulkee vain Maan puolivarjon kautta, mutta ei lainkaan kosketa täysvarjoa. Puolivarjopimennystä on melko vaikea havaita, sillä Kuun kirkkaus muuttuu vain vähän.

Ensimmäinen kontakti on kuunpimennyksen hetki, jolloin Kuun reuna osuu täysvarjoon. Toinen kontakti on hetki, jolloin Kuu kokonaisuudessaan siirtyy täysvarjoon ja pimennyksen täydellinen vaihe alkaa. Kolmas kontakti on hetki, jolloin Kuun reuna ilmestyy täysvarjon ulkopuolelle. Neljäs kontakti on hetki, jolloin Kuu poistuu kokonaan täysvarjosta.