Katadioptriset kaukoputket

Katadipotriset kaukoputket ovat peilikaukoputkia, joissa peilin virheitä on lisäksi korjattu erilaisilla linsseillä.

Koman vuoksi paraboloidipeilin käyttökelpoinen näkökenttä on hyvin pieni. Pallopeili ei aiheuta tällaista virhettä, mutta sen vikana on palloaberraatio. Palloaberraatio voidaan kuitenkin poistaa asettamalla kaukoputken eteen ohut korjauslasi, joka reunoilla toimii koveran ja keskellä kuperan linssin tavoin. Tällaista korjauslasia käytetään Schmidt-kamerassa, joka suuren valovoimansa ja laajan kuvakenttänsä vuoksi sopii hyvin valokuvaukseen.

Schmidt-Cassegrain on Schmidt-kamerasta kehitetty harrastajakäyttöön soveltuva katadioptrinen kaukoputki. Siinä valo kulkee korjauslasin lävitse pääpeiliin, heijastuu siitä apupeiliin ja siitä edelleen pääpeilin lävitse okulaariin.

Toinen samantapainen kaukoputkityyppi on Maksutov. Siinä palloaberraatio poistetaan voimakkaasti kaarevalla korjauslasilla, joka aiheuttaa täsmälleen vastakkaisen palloaberraation.

Sekä Schmidt-Cassegrain että Maksutov soveltuvat mainiosti sekä planeettojen että syvän taivaan kohteiden havaitsemiseen. Lisäksi ne ovat miellyttäviä käyttää, sillä pääpeilin suuresta koosta ja oitkästä polttovälistä huolimatta ne ovat lyhyitä. Tavallinen aukkosuhde on f/10.