Optiikan puhdistus

Parasta on aina käytön päätyttyä suojata kaukoputken optiset osat pölysuojuksilla. Huppu kaukoputken päähän, okulaarit ja suotimet laatikkoon. Silloin niitä tarvitsee harvemmin puhdistaa.

Koska pöly on maailman runsain aine, sitä riittää kaikista varotoimenpiteistä huolimatta myös kaukoputken optisten osien pinnoille. Mikäli optiikka on kovin pölyinen, kuvan laatu heikentyy, sillä pöly sirottaa valoa. Tästä aiheutuu heijastuksia ja kuvan himmenemistä. Siksi optiikkaa on aika ajoin puhdistettava. Kovin usein puhdistusta ei ole syytä suorittaa, sillä puhdistuksen aikana on optiikan vahingoittumisen riski varsin suuri.

Pöly ja muut irtoroskat poistetaan siveltimellä tai mieluummin paineilmasuihkulla. Näitä välineitä saa valokuvausliikkeistä. Kiinteämpiä roskia voi yrittää irrotella linssipaperilla. Jos roskat eivät näillä konsteilla suostu irtoamaan, on peilit ja linssit irrotettava kehyksistään, pestävä vedellä ja astianpesuaineella, sekä kuivattava varovasti talouspaperilla. Optisissa pinnoissa voi olla kalvopäällysteitä, joten niihin ei pitäisi käyttää mitään puhdistuskemikaaleja alkoholia lukuunottamatta. Jotkut puhdistusaineet saattavat myös vahingoittaa okulaarien muoviosia.