Kaukoputken jalusta

Kaukoputki täytyy pystyttää tukevalle jalustalle, jotta se olisi havaintojen aikana täysin tärisemättä. Kaikissa jalustoissa on kaksi toisiaan vastaan kohtisuorassa olevaa akselia, joiden avulla kaukoputki voidaan suunnata haluttuun taivaan kohtaan. Pystytyksiä on kahta päätyyppiä, ekvatoriaalinen ja atsimutaalinen.

Harrastajakaukoputkien jalustat

Kaukoputken akselisto on keveimmissä ja siirrettävissä kaukoputkissa asetettu kolmijalan varaan, jotta putki saadaan havaitsijan kannalta sopivalle havaintokorkeudelle.

Valitettavan monet kolmijalat ovat kaikkea muuta kuin tukevia ja tällaisen vapisevan jalustan päälle asetetun kaukoputken käyttö on lähes mahdotonta. Toki parhaimmissa kaukoputkimalleissa on varsin tukevia ja käyttökelpoisia kolmijalkoja. Jos kaukoputki voidaan asentaa kiinteästi tähtitorniin, on mahdollista valmistaa vankka pilari, jonka päälle putki pystytetään tukevasti.

Kaukoputki suurentaa pienetkin värinät heilahteluksi, joka tekee havainnot mahdottomiksi. Jos olet ostamassa kaukoputkea, jonka mukana tulee jalusta, ravistele ja töni sitä. Huomaat kohteen alkavan heilua heti koskiessasi kaukoputkeen. Tälle ei voi juuri mitään, mutta liikkeen pitäisi vaimentua muutamassa sekunnissa irroitettuasi otteesi kaukoputkesta. Ellei näin käy, jalusta (tai kaukoputken kiinnitys jalustaan) on kelvoton. Jos mahdollista, kokeile jalustaa myös ulkona tuulessa.