Objektiivi

Objektiivi on kaukoputken tärkein osa, jonka tarkoituksena on kerätä valoa silmää laajemmalta alueelta. Objektiivina voi olla positiivinen (kupera) linssi tai kovera peili.

Objektiivin koosta riippuu, mikä on sen valonkeräyskyky: mitä suurempi objektiivi, sitä suuremmalta alalta se haalii tähdestä saapuvia fotoneja.

Paraskin objektiivi muodostaa pistemäisestä kohteesta hieman levinneen läiskän, diffraktiokuvion. Kuvio on sitä pienempi, mitä suurempi objektiivi on. Suurella objektiivilla saadaan siten parempi erotuskyky.

Linssin tai peilin muodosta riippuu, mikä on sen polttoväli. Polttoväli puolestaan määrää, mikä on objektiivin muodostaman kuvan mittakaava.

Valo kulkee linssin läpi, ja taittuessaan ilman ja lasin rajapinnalla se hajoaa väreiksi. Tästä aiheutuva väriaberraatio on linssien pahin kuvausvirhe. Osittain se on korjattu kahdesta eri lasilaadusta valmistetuissa akromaattiobjektiiveissa. Peilistä valo vain heijastuu, joten se ei aiheuta värivirhettä. Peileilläkin on omat kuavausvirheensä, kuten koma ja palloaberraatio.