Flamsteed, John (1646-1719)

Englantilainen tähtitieteilijä. Heikon terveyden vuoksi Flamsteed joutui jättämään koulun. Hän opiskeli tähtitiedettä omin päin ja myöhemmin myös Cambridgen yliopistossa.

Löytöretkien aikakaudella pituusasteen määritys oli suuri käytännön ongelma. Yksi mahdollinen menetelmä oli käyttää hyväksi Kuun liikettä tähtitaivaan suhteen. Kuten Flamsteed huomautti, sen aikaiset taulukot eivät olleet tarkoitukseen riittävän tarkkoja. Paikanmääritykseen tarvittavien taulukoiden laatimista varten kuningas Kaarle II perusti Greenwichin observatorion. Flamsteed nimitettiin 1675 sen ensimmäiseksi johtajaksi eli kuninkaalliseksi tähtitieteilijäksi (Astronomer Royal). Seuraavana vuonna aloitti toimintansa kuninkaallinen Greenwichin observatorio. Flamsteed joutui hankkimaan havaintovälineet omalla kustannuksellaan.

Flamsteedin kuoleman jälkeen 1725 ilmestyi noin 3000 tähteä käsittävä luettelo Historia Coelestis Britannica ja vähän myöhemmin siihen liittyvä kartasto Atlas Coelestis. Luettelon järjestysnumeroita on sittemmin alettu käyttää tähtien tunnuksina Bayerin kirjainten ohella.

Jo aikaisemmin Flamsteedia oli vaadittu julkaisemaan havaintonsa. Tämä ei kuitenkaan suostunut, koska niiden käsittely oli kesken. Tuolloin Royal Societyn puheenjohtajan toiminut Newton otti haltuunsa havainnot, jotka Halley sitten käsitteli ja julkaisi. Vuonna 1712 luettelosta painettiin 400 kopiota, joista Flamsteed onnistui kokoamaan itselleen ja polttamaan 300 kappaletta.