Ekliptikaaliset koordinaatit

Koordinaatiston perustasona voi olla myös Maan ratataso eli ekliptika. Tätä koordinaatistoa käytetään pääasiassa aurinkokunnan kappaleille.

Ekliptika on myös Auringon näennäinen rata taivaalla. Keväällä kevätpäiväntasauksen aikaan Aurinko näyttää siirtyvän ekvaattorin eteläpuolelta sen pohjoispuolelle. Kevättasauspiste on suunta, jossa Aurinko näkyy sen ylittäessä ekvaattorin. Tämä suunta on myös ekliptikan ja ekvaattorin tasojen leikkaussuoran suunta, ja sopii niin ollen kummankin koordinaatiston perussuunnaksi.

Kohteen ekliptikaaliset geosentriset (lambda, beta) ja heliosentriset (lambda', beta') koordinaatit. Geosentriset koordinaatit riippuvat tavallisesti myös maapallon paikasta radallaan.

Ekliptikaalinen leveys eli latitudi beta on kohteen kulmaetäisyys ekliptikasta ja se on välillä [-90, +90] astetta.

Toinen koordinaatti on ekliptikaalinen pituus eli longitudi lambda, joka mitataan kevättasauspisteestä vastapäivään.

Tilanteesta riippuen käytetään aurinkokeskisiä eli heliosentrisiä tai maakeskisiä eli geosentrisiä koordinaatteja. Kaukaisille kohteille ne ovat likimain samoja, mutta aurinkokunnan kappaleille erot ovat suuria. Heliosentristen ja geosentristen koordinaattien välistä muunnosta varten täytyy tietää myös kohteen etäisyys.