Algol-muuttujat

Algol-muuttujat ovat pimennysmuuttujia, jotka ovat saaneet nimensä tämän kaksoistähtityypin perustähden beta Persein eli Algolin mukaan. Valokäyrä on suuren osan jaksosta suunnilleen tasainen. Tähdet näkyvät tällöin erillään ja järjestelmän kokonaismagnitudi ei muutu. Valokäyrässä on kaksi erilaista minimiä, joista toinen, pääminimi, on yleensä selvästi syvempi kuin sivuminimi. Tämä johtuu tähtien kirkkauserosta. Kun suurempi tähti, joka on yleensä viileäpintainen jättiläinen, peittää pienemmän ja kuumemman komponentin, nähdään valokäyrässä syvä kuoppa. Pienen kirkkaan tähden kulkiessa jättiläistähden edestä ei järjestelmän kokonaismagnitudi muutu paljoakaan.

Minimien muoto riippuu siitä, ovatko pimennykset osittaisia vai täydellisiä. Osittaisen pimennyksen tapauksessa kirkkaus muuttuu jatkuvasti, koska säteilevän alueen pinta-ala muuttuu koko ajan, ja valokäyrän minimi tulee pyöreäpohjaiseksi. Jos pimennys on täydellinen, on toinen komponentti jonkin aikaa näkymättömissä, jolloin kirkkaus pysyy vakiona ja minimi on tasapohjainen. Algol-tähtien valokäyristä saadaan siten minimien muotoa tutkimalla tietoa radan inklinaatiosta.

Pimennysten kestot kertovat tähtien säteiden suuruudet suhteessa radan kokoon: jos nimittäin suurennetaan sekä radan että säteiden koko kaksinkertaiseksi, valokäyrän muoto pysyy samana. Todelliset mitat saadaan selville vain, jos tähti on samalla spektroskooppinen kaksoistähti. Tällöin saadaan selville tähtien massat ja komponenttien välimatka ja siten myös niiden säteet.