Musta aukko

Mustat aukot ovat kehityksen kaikkein äärimmäisimpiä päätepisteitä. Jos supernovaräjähdyksessä jäljelle jäävän kohteen massa on suurempi kuin noin 2-3 Auringon massaa, ei mikään nykyisin tunnettu voima pysty estämään sen luhistumista oman vetovoimansa vaikutuksesta, kun tähden kaikki energialähteet on käytetty loppuun.

Jos maapallolta ammutaan kappale avaruuteen riittävän suurella nopeudella, se pystyy loittonemaan mielivaltaisen kauas. Pienin nopeus, jolla tämä on mahdollista, on nimeltään pakonopeus. Pakonopeus maapallon pinnalta on 11 kilometriä sekunnissa. Mustaa aukkoa ympäröi rajapinta, tapahtumahorisontti, jolla pakonopeus on sama kuin valon nopeus. Koska mikään nopeus ei voi ylittää valon nopeutta, tapahtumahorisontti muodostaa rajan, jonka takaa mikään ei pääse ulos. Tyypillisten tähtien massaisille mustille aukoille tapahtumahorisontin läpimitta on vain muutamia kilometrejä.

Koska valo ei pääse karkaamaan mustan aukon vetovoimakentästä, mustaa aukkoa on sangen vaikea havaita. Todisteet mustien aukkojen olemassaolosta ovatkin hyvin epäsuoria. Jos musta aukko kuuluu lähekkäiseen kaksoistähtijärjestelmään, siihen voi virrata ainetta toisesta komponentista. Syöksyessään kohti mustaa aukkoa tämä aine muodostaa sen ympärille kertymäkiekon. Kiekkoon törmäävä aine kuumenee ja lähettää havaittavissa olevaa säteilyä, yleensä röntgensäteilyä. Joutsenen tähdistön Cygnus X-1 on ensimmäinen tällainen kohde, jota on epäilty mustaksi aukoksi.


Syventävä artikkeli mustista aukoista