Purkautuvat muuttujat

Purkautuvissa muuttujissa ei tapahdu säännöllistä sykkimistä, vaan niissä tähden pinnasta sinkoutuu purkauksenomaisesti ainetta avaruuteen. Nykyään tällaiset tähdet jaetaan kahteen pääryhmään, eruptiivisiin ja kataklysmisiin muuttujiin.

Eruptiivisten muuttujien valonvaihtelut johtuvat niiden uloimmissa osissa, kromosfäärissä tai koronassa esiintyvistä äkillisistä purkauksista, joiden vaikutus kuitenkin jää tähden mittakaavassa vähäiseksi. Tähtien ympärillä on tavallisesti kaasukuori tai tähtienvälistä ainetta, joka osallistuu purkaustapahtumaan. Tähän ryhmään kuuluvat mm. flare-tähdet, erilaiset sumumuuttujat sekä R Coronae Borealis -tähdet.

Kataklysmisten muuttujien purkaukset aiheutuvat ydinreaktioista tähden pinnalla tai sisuksessa. Räjähdykset ovat niin rajuja, että ne saattavat johtaa koko tähden tuhoutumiseen. Tähän luokkaan kuuluvat novat, novankaltaiset tähdet ja kääpiönovat sekä supernovat.

Tärkeimpien purkautuvien muuttujien ominaisuuksia. Lukumäärä tarkoittaa kyseisten muuttujien määrää GCVS-luettelossa, Delta m kirkkaudenmuutoksen suuruutta magnitudeina ja laajenemisnopeus spektriviivojen Dopplerin siirtymän ilmoittamaa kaasujen purkausnopeutta. Luettelossa on vain Linnunradan tähtiä.

Muuttujat                  lukumäärä  Delta m   Laajenemisnopeus [km/s]
Supernovat                       7     > 20        4000-10 000
tavalliset novat               201       7-18           200-3500
Toistuvat novat                        < 10                600
Novamaiset, symbioottiset        80    <  2             30-100
Kääpiönovat                     330       2-6              (700)
R Coronae Borealis               40       1-9               
Epäsäännölliset sumumuuttujat  1450     < 4              (300)
Flare-tähdet                    750     < 6               2000
UV Ceti, leimahdustähdet