Tähtien kehityksen päätepisteet

Jos tähden massa on pienempi kuin noin 8 Auringon massaa, tähti siirtyy jättiläisvaiheen loppupuolella HR-diagrammin asymptoottihaaraan. Tässä vaiheessa tähti voi joutua epävakaaseen tilaan ja ruveta sykkimään, mutta yksityiskohtia ei vielä täysin tunneta. Mahdollisesti sykkimiseen liittyvä voimakas tähtituuli puhaltaa uloimmat osat hajalle ja tuloksena on tähteä ympäröivä laajeneva kaasukuori, planetaarinen sumu, jonka keskelle jää valkea kääpiö.

Kaikkein raskaimmille tähdille muodostuu rautaydin. Tämän jälkeen ytimellä ei enää ole käytettävissään uusia energialähteitä ja tähti luhistuu nopeasti vetovoiman vaikutuksesta. Ulkokerroksien kutistuessa ne kuumenevat nopeasti ja jäljellä olevassa aineessa käynnistyvät taas ydinreaktiot. Ne tapahtuvat räjähdyksenomaisesti, ja tähti hajoaa supernovana.

Supernovaräjähdyksessä tähti voi hajota kokonaan tai sen sisäosista voi jäädä jäljelle kompakti tähti: valkea kääpiö, neutronitähti tai musta aukko. Jäljelle jäävän massan määrästä riippuu, millainen kompakti kohde siitä syntyy.