Viimeksi muokattu 26.06.2003.


Encyclopædia Galactica

- Sanakirja



Kefeidi

Sykkivä, muuttuvakirkkauksinen tähtityyppi, joka on saanut nimensä tyypin ensimmäiseksi löydetyltä tähdeltä, Delta Cephei'ltä, jonka magnitudi muuttuu välillä 3.6 ja 4.3 jaksonaan 5.4 päivää. Kefeideillä on epästabiili rakenne, joka saa ne paisumaan ja kutistumaan. Niiden koko saattaa muuttua peräti 10% jakson aikana ja myös niiden lämpötila muuttuu.

Paineen kasvaessa tähden sisällä se laajenee, kunnes paine purkautuu. Sitten tähti kutistuu ja jakso alkaa alusta uudelleen. Kefeidit ovat keltaisia jättiläistähtiä, jotka säteilevät 10,000 kertaa enemmän energiaa kuin Aurinko, joten ne voi nähdä hyvinkin kauas. Niiden jakso (tyypillisesti 3 - 50 päivää) ja keskimääräinen näennäinen kirkkaus riippuvat toisistaan siten, että mitä kirkkaampi tähti on sitä pidempi sen jakso. Tätä kutsutaan periodi-luminositeetti -relaatioksi. Relaation merkitys on se, että sen avulla kefeidejä voidaan käyttää etäisyysmittauksissa (ks. etäisyysmittausmenetelmät).

Kefeidejä on havaittu kahta eri luokkaa: klassisia kefeidejä ja populaation II kefeidejä. Niiden periodi-luminositeetti -relaatio eroaa toisistaan: tietyllä jaksonajalla klassiset kefeidit ovat noin kaksi magnitudia kirkkaampia kuin populaation II kefeidit. Tämä on seurausta niiden massan ja kemiallisen koostumuksen eroavuuksista. On välttämätöntä selvittää kumpaan luokkaan kefeidi kuuluu ennen kuin sen etäisyys voidaan laskea. Tämä voidaan tehdä määrittämällä tähden metallipitoisuus sen spektristä. (Mitton, 1993, Dictionary of Astronomy, London: Penguin Books)



Takaisin sanakirjan valikkoon
Takaisin Encyclopædia Galactica -pääsivulle

Created by Rami T. F. Rekola