Glooria

Kun lentokoneen varjon lankeaa alapuolella olevaan pilveen, varjon ympärillä näkyy joskus värikkäitä renkaita. Samanlaisen ilmiön voi nähdä myös, jos oma varjo näkyy sumupilvessä: pään ympärillä näkyy värikäs sädekehä, glooria eli sumuvarjo. Ensimmäinen tunnettu havainto ilmiöstä tehtiin Harz-vuoristossa Brockenin huipulla, ja siksi glooria tunnetaan myös Brockenin kummituksena.

Suomen alavilla mailla gloorian näkemiseen vain on kovin harvoin tilaisuutta. Parhaiten sen voi onnistua havaitsemiseen sumuisena aamuna Auringon paistaessa vielä matalalta. Jos vielä löytää korkean mäen, josta varjo lankeaa alempana levittäytyvään usvaan, gloorian näkemiseen on hyvä mahdollisuus.

Kukin havaitsija näkee gloorian vain oman varjonsa ympärillä. Usein samaan aikaan näkyy myös sumusateenkaari, joten kyseessä on vesipisaroista valon tulosuuntaan siroava valo.

Geometrisen optiikan avulla gloorian syntyä ei voi selittää. Täsmällinen Mien sirontateoria sen sijaan ennustaa juuri havaitunlaisen ilmiön. Sironta riippuu aallonpituuden suhteesta pisaran kokoon. Siten eri värit siroavat eri tavoin, ja tuloksena on joukko sisäkkäisiä värikehiä. Pisaroiden koko vaikuttaa myös gloorian kokoon: pienistä pisaroista valo siroaa laajemmalle kuin suurista.