Harvinaisia haloja


Auringon suunnalla esiintyviä harvinaisia haloja. Ohuemmalla viivalla on merkitty vertailun vuoksi joitakin tavallisimpia haloja. Ala-aurinko ja alasivuauringot voivat näkyä maanpintaa vasten talvipäivän ilmassa leijuvien jääkiteiden aiheuttamina. Mahdollisesti luonnossa esiintyvä Kernin kaari jatkaisi zeniitin ympäristön kaarta muodostaen täydellisen ympyrän zeniitin ympärille.


Pyramidikiteiden aiheuttamia haloja. Erilaisia pyramidikiderenkaita sivuavista kaarista kuvaan on esimerkin vuoksi otettu mukaan vain ne kaaret, jotka esiintyvät 9° renkaan lähettyvillä.


Harvinaisia haloja voi näkyä koko taivaalla, muuallakin kuin Auringon suunnalla. Kuvaan on ohuemmalla viivalla merkitty myös 22° rengas, horisonttirengas ja aurinkokaari, joka on sukua ala-aurinkokaarelle. Greenlerin vasta-aurinkokaaret näkyisivät Trickerin kaarten muotoa myötäilevänä diffuusina valon hohteena.


Ellipsihalojen olemassaoloa pidettiin vielä 1980-luvun puolivälissä kyseenalaisena, sillä niistä oli tehty vain muutama havainto. Vuonna 1987 Esa ja Timo Kinnunen onnistuivat ottamaan ensimmäiset valokuvat Kuun ympärillä näkyneestä ellipsihalosta. Nykyään ellipsihaloja havaitaan Suomessa kaikkiaan 3-5 kertaa vuoden aikana.