Kauris Capricornus (Capricorni) Cap

Kauris on eläinradan tähdistö Jousimiehen ja Vesimiehen välissä. Suomessa se näkyy parhaiten heinä-elokuussa keskiyöllä ja syyskuulla iltayöstä, mutta ei koskaan nouse kovin korkealle.

Mytologiaa

Tarun mukaan Typhon-hirviö pelästytti kerran jumalat, jotka suojautuivat naamioitumalla erilaisiksi eläimiksi. Pan-jumala muutti itsensä vuoheksi, mutta koska hän samalla pelästyksissään loikkasi jokeen, hänen takaruumiinsa muuttuikin kalaksi. Näystä huvittunut Zeus kohotti tämän eriskummaisen olennon tähdistöksi taivaalle.

Tähdistön nimi tulee sanoista capra, naarasvuohi ja cornu, sarvi. Olento kuvataan vuoheksi tai kalan ja vuohen risteymäksi, ja monissa kielissä sen nimi onkin vuohi, mikä on oikeampi käännös kuin suomalainen Kauris. Esimerkiksi englanninkielinen nimitys on taruun hyvin sopiva Seagoat eli merivuohi.

Parituhatta vuotta sitten Aurinko näkyi eteläisimpänä ollessaan Kauriin tähdistön suunnassa. Tästä on peräisin nimitys Kauriin kääntöpiiri. Kauriin kääntöpiirillä Aurinko kohoaa zeniittiin talvipäivänseisauksen hetkellä eli eteläisen pallonpuoliskon keskikesän aikaan. Nimitys Kauriin kääntöpiiri on jäänyt käyttöön, vaikka nykyisin Aurinko onkin talvipäivänseisauksen aikaan Jousimiehen tähdistössä.

Tähtiä

Algedi (alpha Cap) on optinen kaksoistähti, jonka komponentit erottuvat jo paljain silmin. Kumpikin komponentti on edelleen kaksoistähti. Kaikki neljä tähteä erottuvat noin 10 cm:n kaukoputkella.

Tähtijoukkoja

Kauriin alueella on hyvin vähän kirkkaita syvän taivaan kohteita. Ainoa valovoimaisella kiikarilla tai pienellä kaukoputkella erottuva kohde on pallomainen joukko M30 (NGC 7099). Jo 10 cm:n kaukoputkella saatta erottaa yksittäisiä tähtiä joukon reunalta. Alueella on kyllä lukuisia galakseja, mutta ne ovat kaikki hyvin himmeitä.