Kentauri Centaurus (Centauri) Cen

Kentauri on laaja etelätaivaan tähdistö, Etelän Rististä pohjoiseen, Purjeen ja Suden välissä, Vesikäärmeen eteläpuolella. Se ei näy Suomessa.

Mytologiaa

Kentaurit olivat olentoja, joilla oli hevosen ruumis ja ihmisen ylävartalo. Yhden tarun mukaan ne olivat Kronoksen ja nymfi Phyliran jälkeläisiä. Kronos muutti itsensä hevoseksi, ettei hänen puolisonsa Rhea huomaisi, kun Kronos pelehti nymfin kanssa. Tämän seurauksena nymfi synnytti otuksen, joka oli puoliksi hevonen, puoliksi ihminen. Huomattavin kentaureista oli viisas ja oppinut Chiron, joka opetti useita sankareita, kuten Akilleusta, Herkulesta ja Iasonia. Chironin kuoltua Zeus kohotti hänet taivaan tähdistöksi.

Tähtiä

Kentaurin kirkkain tähti Rigil Centaurus on taivaan kolmanneksi kirkkain tähti. Kysymyksessä on kolminkertainen tähti. Pääkomponenttien magnitudit ovat 0.0 ja 1.3, joten erikseenkin ne kuuluisivat taivaan kirkkaimpiin tähtiin. Kolmas komponentti, alfa Cen C eli Proxima Centauri, on meitä Auringon jälkeen lähinnä oleva tähti. Sen magnitudi on vain 11, joten sen näkemiseen tarvitaan kiikaria tai kaukoputkea. Proxima sijaitsee yli kahden asteen päässä pääkomponenteista. Sen etäisyys Auringosta on 1.30 pc (4.2 valovuotta); pääkomponentit ovat 1.33 pc:n etäisyydellä.

Tähtijoukkoja

Kentaurin alueella on kirkkaimpana ja laajimpana näkyvä pallomainen joukko, omega Cen eli NGC5139. Joukko on saanut tähteen viittaavan tunnuksen, koska se paljain silmin näyttää 5 magnitudin tähdeltä.