Otava

Seitsemän tähden muodostama kauhaa muistuttava Otava lienee kaikkein tutuin tähtikuvio eli asterismi. Se ei ole itsenäinen tähdistö, vaan osa laajempaa Ison karhun (Ursa major) tähdistöä.

Monissa kielissä tämä asterismi tunnetaan vaunuina, joita se muistuttaakin enemmän kuin karhua. Jo muinaisissa assyrialaisissa mul-apin-tauluissa esiintyvä sumerinkielinen nimi saattaa tarkoittaa vaunuja.

Keskiajalla vaunut liitettiin Kaarle Suuren (Charlemagne) nimeen. Samaa tyyppiä on esimerkiksi yhä käytössä oleva ruotsinkielinen Karlavagnen, vaikka ruotsalaiset lienevätkin nimenneet tähdistön jonkun oman kallensa kunniaksi.

Otavan englanninkielinen nimitys Big Dipper tarkoittaa isoa kauhaa ja kuvaa hyvin tähtikuvion muotoa. Suomenkielinen nimi Otava puolestaan tarkoittaa joen poikki viritettävää sulkuverkkoa.

Otavan tähdet kauhan ylänurkasta varren päähän ovat Dubhe (alpha UMa), Merak (beta UMa), Phecda (gamma UMa), Megrez (delta UMa), Alioth (epsilon UMa), Mizar (zeta UMa), Alkaid (eta UMa).

Kauhan uloimman tähden Dubhen ja Merakin avulla on helppo löytää Pohjantähti. Tähtien kautta kulkeva linja osoittaa kohti Pohjantähteä, joka löytyy siirtymällä kauhan ulkoreunan suuntaan noin viiden kauhan paksuuden verran.

Otavan varren keskimmäinen tähti, Mizar ja siitä noin 12':n päässä näkyvä Alcor muodostavat helposti paljain silmin erottuvan optisen kaksoistähden. Todellisuudessa ne ovat eri etäisyyksillä: Mizarin etäisyys on noin 60 ja Alcorin 80 valovuotta. Joskus kerrotaan, kuinka eri kansat ovat pitäneet Alcorin ja Mizarin erottamista tarkkanäköisyyden testinä. Tässä on kysymyksessä väärinkäsitys, sillä normaalinäköinen ihminen näkee Alcorin varsin helposti.