Mikä tämä on?

Tämä on tähtitieteen tietokanta, joka perustuu suureksi osaksi aikaisemmin olemassa olleisiin teksteihin, tosin laajasti muokattuina.

Yleiskäyttöisyyden varmistamiseksi kaikenlaisia hienouksia on vältetty. Mm. kreikkalaiset kirjaimet ja muut symbolit on korvattu joko nimillään tai joillakin muilla merkinnöillä, jotta ne varmasti näkyisivät oikein. Tietokanta on kehitetty Linux-ympäristössä, mutta sitä on testattu myös Macintosh- ja jopa (häpeä tunnustaa) Windows-ympäristöissä.

[Tiedoksi www-friikeille: Tässä käytetään hyväksi standardin mukaisia CSS-tyylimäärittelyjä. Ne eivät välttämättä toimi kaikilla selaimilla, varsinkaan vanhemmilla, mutta sen pitäisi vaikuttaa vain sivujen ulkonäköön, ei toimivuuteen. Tiedostoja ei ole vielä muunnettu XHTML-standardin mukaisiksi, koska niiden kanssa voisi tulla ongelmia joillakin selaimilla.]

Historiaa

Kauan, kauan sitten rakentelimme Ursalle tähtitieteen tietokantaa, joka oli ensimmäisen kerran esillä tiedemessuilla 198?. Tarkoitus oli liittää mukaan kuvalevyllä olevaa materiaalia, mutta resurssipulan vuoksi yhteys tietokoneen ja kuvalevysoittimen välillä saatiin toimimaan vain satunnaisesti. Itse tietokantaa varten ei tuohon aikaan ollut valmiita työkäluja, vaan ne oli ohjelmoitava itse. Tietokoneet olivat vielä melko hitaita, mutta haut oli silti saatava nopeiksi. Siksi tietokanta toteutettiin tavalla, joka oli käyttäjän kannalta nopea, mutta ylläpidon kannalta hieman hankala. Hannu Karttunen ja Markku Poutanen toteuttivat niin tietokantaohjelmiston kuin varsinaisen tietokannankin. Tekijöistä riippumattomista syistä tietokanta nimettiin Einsteiniksi.

Sittemmin tietokanta tuli osaksi tiedekeskus Heurekan pysyvää näyttelyä. Tuossa vaiheessa tietokannan kehittämiseen ei enää ollut sen enempää Ursan kuin Heurekankaan puolelta suurempaa kiinnostusta. Koska tekijät tunsivat itsensä kiireellisempienkin tehtävien vuoksi liikarasittuneiksi (kuten yhä edelleenkin), tietokanta jäi lähes alkuperäiseen tilaansa. Auttamattomasti vanhentunut tietokanta on nyt onneksi poistettu pilaamasta Ursan ja tekijöidensä mainetta.

Myöhemmin tuli esille mahdollisuus kehittää uusittu versio yhteistyössä WSOY:n ja Opetushallituksen kanssa. Kun projektiin oli jo haaskattu runsaasti aikaa ja vaivaa, Huuhaa-palkittu WSOY vetäytyi siitä, koska markkinoille oli juuri tullut tai tulossa muitakin tähtitieteen CD-levyjä.

Ettei kaikki hömppäkustantamo WSOY:n kanssa tuhraamamme vaivannäkö menisi aivan hukkaan, tarjoamme tässä nyt mahdollisuuden tutustua tietokannan uudistettuun versioon ihan ilmaiseksi. Se on muunnettu HTML-dokumenttien muotoon, jotta ylläpito olisi aikaisempaa helpompaa. Tämä ei ole suunnitellun kaltainen interaktiivinen multimediatuote. Näyttävää grafiikkaa ja opettavaisia animaatioita tähän ei ole resurssien puutteessa voitu sisällyttää.

Einstein on nimi, jonka kaikki tuntevat, mutta joka ei juuri liity aiheeseen. Zubenelgenubi puolestaan on nimi, jota juuri kukaan ei tunne, mutta joka liittyy oikein hyvin varsinkin paljain silmin harrastettavaan tähtitieteeseen. Saat pisteen, jos keksit, miksi. Vastaus löytyy tästä tietokannasta.

Sisällöstä

Tämän tietokannan teksteissä on käytetty hyväksi sekä vanhan Einstein-tietokannan että seuraavien teosten tekstejä:

Kirjojen tekstit ovat tekijänoikeuslain alaisia. Jos haluat käyttää tekstejä tai kuvitusta, tarkista ensin niiden käyttöehdot.

Tämä linkitetty viidakko ei millään tavoin yritä korvata noita teoksia, vaan sisältää niistä vain valikoituja katkelmia, mahdollisesti hieman editoituina. Usein kuvitus on niukempaa kuin alkuperäisissä lähteissä, mikä johtuu tekijän luontaisesta laiskuudesta.