Tähtitaivas, tähtiaika 14 tuntia

Taivas näkyy tässä asennossa kevättalvella aamulla. Toukokuun alussa se on tässä asennossa kello 1 kesäaikaa, mutta silloin ei enää tule täysin pimeää. Syksyllä taivas rupeaa näkymään tässä asennossa vasta joulukuussa juuri ennen aamun valkenemista.

Etelätaivaan huomattavin tähdistö on Karhunvartija. Toinen eteläinen tähdistö on Vaaka. Leijona ja Iso karhu ovat lännessä. Idässä ovat Herkules, Lyyra ja Joutsen. Kotka on nousemassa idästä.

Linnunrata näkyy matalalla koillistaivaalla. Se kulkee Perseuksen, Kefeuksen, Kassiopeian, Joutsenen ja Kotkan kautta.

Tähtiä

Suoraan etelässä on Karhunvartijan punainen Arcturus, taivaan neljänneksi kirkkain tähti. Suomessa näkyvistä tähdistä Arcturus on toiseksi kirkkain. Kesäkolmion ohella se on yksi niistä harvoista tähdistä, joka erottuu myös kesäyön vaalealta taivaalta Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kaksoistähtiä

epsilon Boo on värikäs tähtipari, joka tunnetaan nimellä Pulcherrima ("Kaikkein kaunein") tai Izar. Kirkkaampi 2.5 magnitudin tähti on väriltään keltainen ja himmeämpi 5 magnitudin komponentti sinertävä. Tähti erottuu kahtena jo pienellä kaukoputkella.

alpha Lib eli Zubenelgenubi on optinen kaksoistähti, jonka avulla voi testata silmiensä erotuskykyä. Komponenttien magnitudit ovat 2.8 ja 5.2 ja välimatka noin 4 kaariminuuttia. Kiikarilla komponentit erottuvat helposti. Valitettavasti tähti ei Suomesta katsottuna nouse kovin korkealle.

Tähtijoukkoja

M3 on pallomainen tähtijoukko Ajokoirien tähdistössä. Tähtipallo on halkaisijaltaan noin 140 valovuotta ja se sijaitsee noin 30000 valovuoden etäisyydellä. Kiikarilla joukko näkyy sumuläiskänä. Reunalla olevat yksittäiset tähdet näkyvät 10-15 cm:n kaukoputkella. M3 on katselun arvoinen joukko. Sen löytäminen voi tosin olla hieman hankalaa, sillä lähistöllä ei ole kirkkaita tähtiä.

M53 on pallomainen tähtijoukko Bereniken hiusten tähdistössä. Se erottuu jo kiikarilla utuläiskänä, mutta katsottaessa kaukoputken läpi voidaan todeta sen muodostuneen pallon muotoon ryhmittyneistä tähdistä.

Galakseja

M51 on spiraaligalaksi Ajokoirien tähdistössä, lähellä Otavan varren päätä. Se näkyy hyvin Suomessa, sillä se kohoaa korkealle horisontista. Näemme galaksin suoraan päältäpäin, joten sen spiraalirakenne erottuu selvästi. Spiraalihaarojen näkemiseen tarvitaan kuitenkin 30 cm:n kaukoputki. Galaksin M51 vieressä yhden spiraalihaaran päässä on pienempi seuralaisgalaksi. M51 on ensimmäinen galaksi, josta havaittiin spiraalirakenne.