Kuukausi

Kiertoaika on aika, jossa jokin kulma kasvaa täyden kierroksen eli 360 astetta. Riippuen siitä, mitä kulmaa tässä käytetään, voidaan saada erilaisia kiertoaikoja. Kuun tapauksessa valinnanvaraa riittää, joten kuukausi voidaan määritellä monella eri tavalla.

Havaintojen kannalta luontevin kuukausi on Kuun vaiheisiin perustuva synodinen kuukausi, aika esimerkiksi täydestäkuusta seuraavaan. Sen pituus on 29 d 12 h 44 min.

Kuun todellinen kiertoaika Maan ympäri tähtitaivaan suhteen on sideerinen kuukausi. Koska Kuu liikkuu Maan mukana Auringon ympäri samaan suuntaan kuin Kuu Maan ympäri, sideerinen kuukausi on aika tavalla synodista lyhyempi, 27 d 7 h 43 min.

Rataliikkeen häiriöiden vuoksi voidaan määritellä koko joukko kuukausia, joiden pituudet ovat erilaisia. Aika nousevasta solmusta seuraavaan on nimeltään solmukuukausi eli drakoniittinen kuukausi, 27 d 5 h 6 min.

Aika perigeumista seuraavaan on puolestaan anomalistinen kuukausi, ja sen pituus on 27 d 13 h 19 min.

Lisäksi voidaan ottaa huomioon Maan pyörimisakselin suunnan muuttuminen, prekessio, mistä johtuen kevättasauspisteen suunta muuttuu. Aika, jossa Kuun rektaskensio (kevättasauspisteestä mitattava kulma) kasvaa 24 tuntia, on trooppinen kuukausi; se on noin 7 sekuntia lyhyempi kuin sideerinen kuukausi.

Edellä mainitut kuukausien pituudet ovat vain keskiarvoja. Kuun radan mutkikkaiden häiröiden vuoksi yksittäisillä kierroksilla todelliset kiertoajat voivat poiketa niistä suuntaan tai toiseen. Kaiken kukkuraksi Kuun radassa esiintyy hyvin hitaita muutoksia, joiden vuoksi nämä keskiarvotkin muuttuvat vähitellen.