Meridiaanikone

Meridiaanikone tai meridiaaniympyrä on kaukoputki, joka kääntyy vain täsmälleen itä-länsi-suuntaisen vaaka-akselin ympäri. Sillä voidaan havaita, milloin jokin kohde ohittaa havaintopaikan meridiaanin. Meridiaanikonetta käytetään kohteiden absoluuttisten paikkojen mittaamiseen. Jos taas havaittavien tähtien koordinaatit tunnetaan, havainnoista saadaan hvaintopaikan sijainti.

Meridiaanikoneessa on lukemakehät, joiden avulla voidaan lukea myös kohteen korkeus. Samantapainen laite on ohikulku- eli pasaasikone, jossa ei ole korkeusasteikkoa, tai se on pienikokoinen eikä siten kovin tarkka.

Varsinkin viime vuosisadalla meridiaanikoneita ja ohikulkukoneita rakennettiin runsaasti eri observatorioihin; mm. Helsingissä tällaisia oli useita. Meridiaanikoneita käytetään astrometriassa edelleenkin, mutta niiden toimintaa on hyvin pitkälle automatisoitu. Toiminnassa olevissa laitteista merkittävimpiä ovat tanskalainen Carlsbergin säätiön meridiaanikone La Palmalla ja U.S. Naval Observatoryn instrumentti Washington D.C.:ssä.