Nordic Optical Telescope (NOT)

NOT on Kanarian saarten La Palmalla sijaitseva yhteispohjoismainen 2.5 metrin teleskooppi, joka valmistui 1989. Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan yhteisellä sopimuksella rakennetun teleskoopin vuosibudjetti on noin 6 miljoonaa markkaa. Ruotsin ja Suomen rahoitus- ja käyttöosuus on 30 % ja Norjan ja Tanskan 20 %. Islanti liittyi 1997 mukaan 1 %:n osuudella.

Lähtökohtana NOT-kaukoputken suunnittelussa oli käyttää hyväksi uutta teknologiaa, joka mahdollisti teleskoopin rakenteen keventämisen ja kustannusten säästön, optisesta suorituskyvystä kuitenkaan tinkimättä. Painoa voitiin vähentää käyttämällä ohuempaa pääpeiliä kuin aikaisemmin. NOT-teleskoopin peilin paksuus on reunalla 17 cm ja keskellä vain 9 cm, kun aiemmin vastaavankokoiset peilit ovat olleet 30-40 cm paksuja. Lisäksi peilin polttoväli on hyvin lyhyt, vain 5 metriä (aukkosuhde on siis f/2), joten kaukoputki saadaan lyhyeksi.

NOT-teleskoopin peilin suuri valovoima ja aukkosuhde f/2 asetti peilin hionnalle hyvin suuret vaatimukset, koska hiottavan hyperboloidipinnan poikkeamat pallosta ovat suuria. Hiontatyö Tuorlan optisessa laboratoriossa onnistui kuitenkin hyvin ja optiikan laatu on erinomainen. Peilin heijastamasta tähden valosta 80 % osuu 0.2 kaarisekunnin läpimittaisen ympyrän sisälle. Ratkaisevasti työn onnistumiseen vaikutti Tuorlassa kehitetty, valon interferenssiin perustuva, peilin muodon mittausmenetelmä.

La Palma on sääolosuhteiltaan parhaita havaintopaikkoja maailmassa. Ilmakehän rauhallisuus ja optiikan erinomainen laatu tekevät NOT-teleskoopista hyvin tehokkaan havaintovälineen. Teleskoopilta on vuosina 1989-98 saatu suomalaisten esittämiä tutkimusohjelmia varten runsaasti havaintoaikaa, jota on hyödynnetty erityisesti kvasaarien ja aktiivisten galaksien, nuorten tähtien ja protoplanetaaristen kiekkojen, sekä vuorovaikuttavien kaksoistähtien tutkimuksessa.