Airy, Sir George Biddell (1801-1892)

Englantilainen matemaatikko ja tähtitieteilijä. Airy nimitettiin 1826 Cambridgen matematiikan professoriksi ja kaksi vuotta myöhemmin observatorion johtajaksi. Hänestä tuli seitsemäs kuninkaallinen astronomi 1835; tätä virkaa hän hoiti aina vuoteen 1881. Airy on tullut tunnetuksi lähinnä sinä kuninkaallisena astronomina, jonka aikana englantilaiset eivät löytäneet Neptunusta Adamsin laskemasta paikasta.

Airy keskitti Greenwichin observatorion resurssit almanakan laskemiseen tarvittavien havaintojen tekemiseen. Hän uusi observatorion välineistöä, ja kohotti almanakan sen edeltäjänsä aikana kärsimästä rappiosta luotettavaksi ja arvostetuksi julkaisuksi. Toisaalta Airyn aikana alkuvaiheitaan elävän astrofysiikan tutkimukseen ei juuri ollut mahdollisuuksia ja havaintorutiinien miltei epäinhimillinen aikataulu rasitti suuresti henkilökuntaa. Airyn pedanttisuutta kuvaa, että hän käytti kokonaisen iltapäivän kirjoittamalla tyhjiin pakkauslaatikoihin kiinnitettäviä lappuja, joissa luki "tyhjä".

Airy tutki myös optiikkaa; hänen nimensä on tuttu valon diffraktioon liittyvästä Airyn kiekosta sekä sateenkaari-integraalista, joka kuvaa valon taipumista esimerkiksi vesipisaroissa. Airy yritti myös ensimmäisenä korjata silmien (omiensa) astigmatismia sylinterilinsseillä.