Burnham, Sherburne Wesley (1838-1921)

Yhdysvaltalainen virkamies ja amatööritähtitieteilijä. Vermontissa syntynyt Burnham opetteli pikakirjoitusta, jolla hän sitten ansaitsi elantonsa muutettuaan New Yorkiin 1858. Sisällissodan jälkeen hän asettui asumaan Chicagoon lähelle Dearbornin observatoriota, jonka kirjastoa hän sai luvan käyttää. Siellä hän tapasi sattumalta tapasi ohikulkumatkalla olleen Alvan Clarkin, jolta hän tilasi 6-tuumaisen refraktorin.

Burnhamin kiinnostus kohdistui yksinomaan kaksoistähtiin, ja pienellä takapihan kaukoputkellaan hän teki niistä havaintoja, jotka ansaitsivat hänelle Royal Astronomical Societyn jäsenyyden 1874.

Suuri merkitys hvaintotyölle oli William S. Holdenilla, joka Lickin observatorion johtajana toimiessaan antoi Burnhamille tilaisuuden työskennellä observatoriossa. Neljän vuoden tuotteliaan kauden jälkeen Burnham palasi Chicagoon pikakirjoittajaksi, koska hän näin pystyi paremmin elättämään vaimon ja kuusi lastaan. Leipätyön ohessa hän käytti viikonloput havaintojen tekoon uudessa Yerkesin observatoriossa. Vasta 1902 Burnham omistautui kokonaan havainnoille.

Burnham löysi yli 1300 uutta kaksoistähteä ja julkaisi vuonna 1906 luettelon General Catalogue of Double Stars Within 121° of the North Pole, joka sisältää tiedot 13 665 kaksoistähdestä.