d'Alembert, Jean Le Rond (1717-1783)

Ranskalainen matemaatikko ja filosofi. Pariisilainen kurtisaani hylkäsi aviottoman lapsensa Saint-Jean-le-Rondin kirkon portaille, mistä tämä sai etunimensä. Myöhemmin isä avusti pojan opintielle ja auttoi tätä taloudellisesti. d'Alembert (joka aloitti koulunsa Daremberg-nimisenä) valmistui asianajajaksi, opiskeli sitten lääketiedettä, mutta huomasi lopulta, että matematiikka oli ainoa ala, joka häntä kiinnosti.

d'Alembertista tuli 1743 Pariisin tiedeakatemian jäsen ja kaksi vuotta myöhemmin hän julkaisi merkittävän tutkielman Traité de dynamique, jossa hän esitti Newtonin mekaniikkaan liittyvän d'Alembertin periaatteen. Hän kehitti mekaniikkaa ja matematiikkaa, erityisesti osittaisdifferentiaaliyhtälöiden teoriaa. Vuonna 1749 hän antoi selityksen Maan akselin prekessiolle ja nutaatiolle

d'Alembert oli valistuksen ajan filosofi, joka suhtautui kriittisesti kristinuskoon. Hän toimi Diderot'n ensyklopedian matemaattisten ja luonnontieteellisten artikkelien toimittajana. Vuonna 1754 hänet valittiin Ranskan Akatemiaan ja 1772 hänestä tuli sen pysyvä sihteeri.