Dawes, William Rutter (1799-1868)

Englantilainen lääkäri ja tähtitieteen harrastaja. Dawes toimi lääkärinä Haddenhamissa ja Liverpoolissa. Alunperin Dawes oli aikonut pappisuralle, ja Liverpoolissa hän antoi suostutella itsensä ryhtymään Ormskirkin papiksi. Ormskirkiin hän perusti oman observatorion 1829, jossa hän havaitsi useita kaksoistähtiä. Vaimon kuoltua Dawesin terveys heikkeni ja hän joutui jättämään kirkolliset tehtävät. Hän pestautui viinikaupalla rikastuneen George Bishopin yksityiseen observatorioon jatkamaan kaksoistähtihavaintoja. Työ ei sujunut ilman kitkaa, sillä Bishop julkaisi apulaistensa tuloksia ominaan (aivan kuten monet professorit nykyäänkin). Muutaman vuoden kuluttua Dawes avioitui uudelleen varakkaan lesken kanssa ja saattoi taas perustaa oman observatorion.

Dawes vaikutti siihen, että Alvan Clarkin objektiivit tulivat tunnetuiksi; hän hankki Clarkilta kaikkiaan kolme refraktoria. Vuonna 1865 Dawes hyväksyttiin Royal Societyn jäseneksi.

Dawes tunnetaan myös kaukoputken erotuskykyä kuvaavasta Dawesin rajasta: jos objektiivin läpimitta ilmoitetaan tuumina, sillä pystytään erottamaan toisistaan kaksoistähden komponentit, jos niiden etäisyys on suurempi kuin 4.56" jaettuna objektiivin halkaisijalla.