Hall, Asaph (1829-1907)

Yhdysvaltalainen tähtitieteilijä. Hall oli varattomasta perheestä ja aloitti uransa puusepän apulaisena. Vuoteen 1856 mennessä hän oli säästänyt sen verran rahaa, että saattoi avioitua ja aloittaa opinnot Ann Arborissa University of Michiganissa. Vuoden kuluttua rahat kävivät vähiin ja seuraavan talven Hall toimi opettajana. Hän oli kuitenkin päättänyt ruveta tähtitieteilijäksi ja haki työtä Harvardin observatoriosta.

Hall toimi Harvardissa W.C. ja G.P. Bondin apulaisena viisi vuotta, jona aikana hänestä kehittyi taitava ratojen laskija ja havaitsija. Taloudellisista syistä hän siirtyi paremmin palkattuun työhön U.S. Naval Observatoryyn, ja 1863-1891 hän toimi merivoimien matematiikan professorina.

Vuodesta 1875 lähtien Hallin pääinstrumentti oli Clarkin valmistama 26-tuumainen (66 cm) refraktori. Virkatehtäviin kuului planeettojen ja niiden kuiden havaitseminen efemeridien laskemista varten. Tuohon aikaan ei vielä tunnettu Marsin kuita, joiden avulla sen massa olisi voitu laskea. Marsin tullessa 1877 lähimmäs Maata Hall tutki, löytyisikö Marsilta kiertolaisia uudella suurella kaukoputkella. Elokuussa hän sitten löysikin kaksi pientä kuuta.