Herschel, Sir John Frederick William (1792-1871)

Englantilainen tähtitieteilijä, William Herschelin poika. John aloitti 1809 matematiikan opinnot Cambridgessa ja jo 1812 esitti ensimmäisen työnsä Royal Societylle, joka hyväksyi hänet jäsenekseen seuraavana vuonna. Herschel oli perustamassa Analytical Societyä, joka pyrki kehittämään differentiaali- ja integraalilaskentaa mannermaisempaan suuntaan mm. ottamalla käyttöön Leibnizin merkintätavat. Herschel opiskeli lyhyen aikaa myös lakia Lontoossa, mutta palasi sitten Cambridgeen opettamaan matematiikkaa, kunnes 1816 ryhtyi avustamaan isäänsä. Teoreetikkona hän oli isäänsä paljon etevämpi, mutta hän oli myös erinomainen havaitsija. Vuonna 1820 Herschel oli perustamassa Royal Astronomical Societyä.

John Herschel havaitsi uudelleen isänsä luetteloimat kaksoistähdet ja yhdessä isänsä kanssa toimitti uuden luettelon, josta hän 1824 sai Royal Astronomical Societyn kultamitalin. Isänsä kuoltua John täydensi sumumaisten kohteiden luetteloa ja laajensi taivaan tutkimuksen eteläiselle pallonpuoliskolle tekemällä 1834-1838 havaintoja Etelä-Afrikassa Hyväntoivonniemellä.

Herschelistä tuli 1850 rahapajan johtaja, kuten Newtonista aikoinaan. Työ koitui tuhoisaksi Herschelin terveydelle, ja neljä vuotta myöhemmin hän sai hermoromahduksen. Herschel luopui tehtävästä 1856 ja keskittyi luettelotyöhön.