LeVerrier, Urbain Jean Joseph (1811-1877)

Ranskalainen tähtitieteilijä, jonka nimi esiintyy myös muodoissa Leverrier ja Le Verrier. LeVerrier opiskeli École Polytechniquessa ja valmistuttuaan työskenteli Gay-Lussacin johdolla kokeellisena kemistinä. Hänen ensimmäiset julkaisunsa käsittelivät fosforin reaktioita.

Vuonna 1837 hänestä tuli tähtitieteen opettaja, ja alan vaihdon seurauksena hän alkoi paneutua taivaanmekaniikkaan. Hän tutki komeettojen ratoja ja Pariisin observatorion johtajan Aragon ehdotuksesta Merkuriuksen liikettä ja paneutui vihdoin taas Aragon ehdotuksesta Uranuksen liikkeissä havaittuihin häiriöihin.

LeVerrier ennusti Uranuksen ratahäiriöiden perusteella Neptunus-planeetan paikan riippumattomasti englantilaisen John Couch Adamsin kanssa. LeVerrierin laskujen perusteella Johann Galle Berliinissä löysi Neptunuksen 23.9.1846.

Vuonna 1854 LeVerrier'stä tuli Aragon seuraaja Pariisin observatorion johtajana. Aikaisemmin henkilökunnalla oli ollut melko vapaat kädet tehdä mitä huvitti. LeVerrier'n tiukka johtamistyyli ja havaitsijoiden kohtelu laskuapulaisina johti lopulta henkilökunnan joukkoeroon. Tämän seurauksena LeVerrier joutui itse eroamaan 1870; seuraajansa Delaunayn kuoltua 1873 hän kuitenkin palasi takaisin johtajaksi, mutta nyt hänen toimiaan valvoi laitosneuvosto. Loppuaikoinaan LeVerrier yritti selvittää Merkuriuksen liikettä olettamalla, että sen radan sisäpuolella liikkuu vielä muita kappaleita.